fbpx

Muzej RS i TOBL u zajedničkom projektu – Kočićevo ognjište biće prvi muzej na otvorenom u BiH

business-meeting-5395567_1920

Planirano je da rodno mesto velikog književnika Petra Kočića u Stričićima, koje je dosad živelo samo tokom Kočićevog zbora, bude prvi muzej na otvorenom u BiH i da na taj način postane deo istorije i odraz života naših predaka.

Izgradnju ovog muzeja na mestu već postojećeg Kočićevog ognjišta realizuje Muzej Republike Srpske (MRS) u saradnji s Turističkom organizacijom Banjaluke (TOBL).

Vladimir Đukanović, muzejski savetnik i etnolog iz Muzeja RS je istakao da je ovakav muzej značajan za decu, kao i za turiste koji se na ovaj način mogu upoznati s istorijom i kulturom ovih prostora, jer ni u Republici Srpskoj, a ni u Bosni i Hercegovini, ne postoji nijedan muzej na otvorenom.

Dodao je da će rad na muzeju početi već na proleće sledeće godine, a da su i pre toga predviđene aktivnosti kao uvod u ovu priču.

– Već nam je u planu izložba o životu i delu Petra Kočića, koju ćemo organizovati u Muzeju RS, kao i monografiju o Zmijanju s kraja 19. i početka 20. veka – rekao je Đukanović.

Prema njegovim rečima, plan je da se sagradi još novih objekata na Kočićevom ognjištu te da se na taj način prikaže razvoj tradicionalnog stanovanja porodične zadruge.

– Sve što smo dosad ostvarili na Kočićevom ognjištu je rađeno u dobrom pravcu i predstavlja dobru podlogu, ali kada se radi o muzeju na otvorenom potrebno je ispuniti i dodatne uslove – kazao je Đukanović.

Prema njegovim rečima, novi Zakon o muzejskoj delatnosti omogućava otvaranje muzeja u okviru organizacije kao što je TOBL, tako da im je ovaj zakon, kako kaže, pomogao u uklanjanju prepreka koje su imali dosad.

Suzana Šalić, iz Turističke organizacije Banjaluka, rekla je da postoje brojne mogućnosti koje se mogu ostvariti na sadašnjem Kočićevom ognjištu, ali i na Manjači kao rekreativnom centru.

– Dosad je Kočićevo ognjište živelo samo u okviru Kočićevog zbora, a sada smo pokrenuli aktivnosti kako bi kao muzej na otvorenom živelo tokom cele godine – rekla je Šalić.

Dodala je da je za realizacijom ovog muzeja potrebna izgradnja još dva ili tri objekta, čime će biti zaokruženo sve što su ostvarili dosad, a sve u cilju da posetioci mogu da prožive istoriju.

– Želimo da što više ljudi uključimo u ovu priču, a posebno nadležna odeljenja Gradske uprave, kako bismo na taj način objedinili ovu priču – kazala je Šaliće.

U poslednjih pet godina ostvareni su veliki rezultati na obnovi Kočićevog ognjišta.

Đukanović je istakao da se sad na Kočićevom ognjištu nalazi rodna kuća Petra Kočića, gde su postavljene sve njegove poznate fotografije, njegovih junaka, dvodelna dinarska planinska kuća brvnara, devojačka soba, kao i jedan višenamenski objekat koji može da služi kao učionica u prirodi.

Izvor: eKapija

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

No Content Available

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!