fbpx

Može li otvaranje Grčke da spase srpske turističke agencije?

Travel Agency

Otvaranje grčkih granica za turiste iz Srbije obradovalo je i one željne plaža i letovanja, ali pre svega zaposlene u turističkim agencijama. Ovo daje nadu da sezona 2021. neće biti izgubljena kao prethodna, kažu iz Udruženja turističkih agencija Srbije (UTAS) i dodaju da se nadaju da će agencije u Srbiji moći da krenu sa realizacijom ugovorenih aranžmana, za koje većina putnika ima potvrde o zamenskim putovanjima. Novih rezervacija ipak i dalje nema.

Ističu da se ne može reći da se u prethodna dva dana situacija u poslovanju turističkih agencija drastično promenila. Tu je i bojazan o mogućim promenama uslova putovanja “preko noći”, baš kako se to i događalo u prethodnom periodu.
– Naime, sada je na turističkim agencijama da prvo zaključe ugovore sa svojim partnerima u Grčkoj i dogovore uslove saradnje za ovu godinu, pa tek onda da plasiraju svoje aranžmane putnicima, kako bi obezbedili maksimalnu sigurnost uplaćenog novca. Uvek moramo uzeti u obzir prošlogodišnju veoma neprijatnu situaciju kada su se uslovi za ulazak u Grčku menjali preko noći i time sada izazvali bojazan kod putnika da će se taj scenario ponoviti. Samim tim, novih rezervacija nema, već se imaoci ponuda o zamenskom putovanju tek polako raspitaju o raspoloživosti kapaciteta i termina za ovu letnju sezonu – kažu iu UTAS. 

Protekla godina je za turistički sektor bila izuzetno teška i dovela je do velikih promena u radu turističkih agencija. Tržište je prešlo na internet, a čini se i da su nekad popularni “first minute” aranžmani, sada prošlost.

– Usled smanjenog obima posla veliki broj kolega je zatvorio poslovnice i prešao na online poslovanje, celo tržište se preselilo na internet i društvene mreže, što će iziskivati i promene u pristupu krajnjim korisnicima i način promocije turističkih aranžmana. Svakako ne možemo očekivati da će prodaja krenuti istim onim tempom kao u godinama pre korone i sasvim smo sigurni da do danas popularna rezervacija aranžmana “first minute” više neće biti praktikovana zbog neizvesnosti realizacije samih putovanja – napominju iz UTAS-a.

Činjenica da se granice polako otvaraju, da je Grčka prva prema našim putnicima otvorila do sada mesecima zatvorene granice, daje nadu da će se u kasnijim mesecima ove godine stvoriti mogućnost za malo veći obim posla, ali ističu da ne očekuju da on će preći 30-40% ukupnog obima u prethodnim godinama.

– Situaciju ćemo pratiti i pomagati našim članicama, ali i drugim agencijama, koliko god budemo u mogućnosti da minimiziraju gubitke u 2021. godini. Ovome će najviše doprineti mogućnost usvajanja novog Pravilnika, koji će otvoriti šansu da i agencije koje do sada nisu mogle da obezbede garancije putovanja to i učine i nesmetano realizuju svoja zamenska putovanja – zaključuju u UTAS-u.

Na sastanku ministra turizma Grčke Harisa Teoharisa i ministarke trgovine i turizma Srbije Tatjane Matić dogovoreno je da građani Srbije mogu da otputuju na letovanje u Grčku ove godine uz potvrdu da su se vakcinisali bilo kojom vakcinom.

Podsetimo, nedavno je i direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (Juta) Aleksandar Seničić izjavio da državljani Srbije trenutno bez ikakvih uslova mogu da putuju u Albaniju, Crnu Goru i Tanzaniju, dok je za Egipat i Tursku potreban PCR test.

Izvor: eKapija

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!