fbpx

Mostar na listi najlepših malih gradova Evrope

bosnia-2058087_1920

CNN je nedavno predstavio listu najlepših malih gradova Evrope, a u konkurenciji se našao i Mostar, koji je predstavljen kroz Stari most kao jednu od najpoznatijih znamenitosti Balkana, ali i kao jedan od najboljih primera balkanske islamske arhitekture.

Kako piše CNN, mali gradovi na kontinentu osvajaju svojom prekrasnom arhitekturom i velikim delom kulture koju ćete naći u velikim gradovima, ali uz manje gužve.

Spisak najlepših malih gradova, na kojem se našao i Mostar, obuhvata destinacije poput skromnih ribarskih gradova ili srednjovekovnih utvrđenja na vrhovima planina.

– Stari most, koji su izgradile Osmanlije u 16. veku, dugo se smatrao jednim od najboljih primera balkanske islamske arhitekture – piše CNN.

Istakli su da je most jedna od najpoznatijih znamenitosti na Balkanu, pomenuli tradicionalne skokove, kao i činjenicu da je Mostar danas stanica na Svetskoj seriji Red Bull Cliff Diving.

Pored Mostara, na listi se našao i jedan grad iz Hrvatske – Korčula, s istoimenog ostrva, za koji su napisali: “Grad svetske klase, s blistavo belim ulicama i zgradama isklesanim od lokalnog kamena, vodom gotovo svuda unaokolo i predivnim zgradama koje su ostavili Mlečani, koji su ovde vladali vekovima.”

Tu je i Giethoorn u Holandiji, koji zovu nizozemskom Venecijom, uz bezbroj vodenih kanala, ali i znatno manje turista.

Izdvojili su i portugalski Guimaraes, koji je proglašen prvom prestolnicom zemlje u 12. veku, a njegovo srednjovekovno jezgro ostalo je uglavnom netaknuto.

Na listi su se našli i Roscoff u Francuskoj, Anghiari i Mazara del Vallo u Italiji, Nafplio u Grčkoj, nemački Dinkelsbühl, irski Kenmare, kao i Piran u Sloveniji.

Izvor: eKapija

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

No Content Available

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!