fbpx

Mostar izgubio jedinu redovnu avioliniju – Eurowings prekida prodaju karata za Diseldorf

AirFrance A350-(5) (1)

Iako je Eurowings za ovu sezonu najavio letove na direktnoj liniji Mostar-Diseldorf, to se ipak neće dogoditi. Aviokompanija je prekinula prodaju karata iako su se usluge trebale nastaviti krajem juna i izvoditi dva puta sedmično do kraja avgusta.

Eurowings otkazao je planove na obnovi letova između Diseldorfa i Mostara što je rezultiralo gubitkom jedine redovne aviolinije na mostarskom aerodromu.

Aviokompanija ranije je održavala sezonske letove između Štutgarta i Diseldorfa sa Mostarom koji su bili subvencionirani, ali su se pokazali neuspešnima dok iz aerodroma tvrde kako su za neuspeh krive visoke cene letova.

Grad Mostar je prvi put uveo i autobusku liniju za aerodrom. Tako je Mostar ostao bez jedine komercijalne linije nakon više od dve godine, a aerodromu Mostar nastavljaju upravljati čarter linije.

– Uskoro bi trebale započeti i čarter operacije iz Poljske, Mađarske, Italije i Jordana. Čarter letovi iz Italije (Palermo i Catanija) od 31. juna do 3. septembra, letovi iz Amanna, te letovi na relaciji Katowice – Mostar – kazao je u nedavnom razgovoru za Fenu Ivan Ljubić, direktor aerodroma u Mostaru.

On je naglasio kako aerodrom ima mnogo upita, no nemaju potvrda za aviolinije prema ostalim destinacijama poput Irske i Španije.

Vlada HNK početkom februara isplatila je milion maraka za rad aerodroma gradu Mostaru, nakon najava premijera Nevenka Hercega da će u grad dovesti niskotarifne kompanije.

Proteklih godina aerodrom u Mostaru borio se kako bi privukao klijente a u tome mu je odmogla pandemija koronavirusa. Od septembra prošle godine radilo se na ponovnom uspostavljanju čarter letova.

Aerodrom je 2020. imao 1.374 putnika a brojke su se poboljšale 2021. godine kada je 1.942 putnika koristilo njegove usluge. Za poređenje, 2013. godine aerodrom u Mostaru zabeležio je 75.244 putnika.

Lokalne vlasti aktivno pregovaraju sa niskotarifnim prevoznicima poput Wizz Aira kako bi omogućili komercijalne letove iz grada na Neretvi.

Izvor: eKapija

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

No Content Available

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!