fbpx

Montenegro Airlinesu ukinuta licenca za delatnost turističke agencije

Travel Agency

Ministarstvo ekonomskog razvoja ukinulo je Montenegro Airlinesu (MA) u stečaju licencu za delatnost turističke agencije i zabranilo rad poslovnica u Podgorici, Budvi, Tivtu i na podgoričkom aerodromu.

Rad poslovnica zabranjen je od 25. novembra, čime je stečajnoj upravi MA onemogućena prodaja karata drugih avio-kompanija, aranžmana turističkih agencija i transfer putnika, što je bio jedan od glavnih izvora prihoda kompanije od uvođenja stečaja.

Licenca je ukinuta, jer MA u stečaju nije dostavio Ministarstvu dokaz o jemstvu za produženje dozvole. Radi dobijanja i održavanja licence, turistička agencija mora da obezbedi jemstvo od najmanje 15.000 EUR za svaku poslovnicu, ako organizuje putovanja, odnosno sedam hiljada ako je posrednik.

Međutim, kada jemstvo istekne, naknada se određuje kao procenat ukupnih prihoda iz zvaničnog bilansa stanja i uspeha za prethodnu godinu, dok Ministarstvo propisuje način aktiviranja jemstva i utvrđivanja njegovog iznosa.

– S obzirom na to da stranka nije dostavila novi dokaz o jemstvu u roku od 30 dana pre isteka važenja jemstva, te da je upoznata sa posledicama propuštanja, to je primenom odredbi Zakona o upravnom postupku, a u vezi sa članom 22 Zakona o turizmu i ugostiteljstvu, odlučeno kao u dispozitivu rešenja – navodi se u rešenjima koje je Ministarstvo dostavilo stečajnoj upravi.

Iz stečajne uprave MA Pobjedi su kazali da nisu dostavili jemstvo, jer prethodno rukovodstvo nije sačinilo bilanse stanja i uspeha za prošlu godinu. Tvrde i da Ministarstvo, na čijem je čelu Jakov Milatović, nije donelo podzakonski akt koji uređuje aktiviranje i utvrđivanje jemstva.

– I da su bilansi izrađeni nepoznat je procenat koji treba primeniti na ukupne prihode prethodne godine, jer taj propis Ministarstva ne postoji. Ministarstvo je trebalo da donese ovo rešenje još u junu, pa nije poznato što se čeka. Država koja na sva usta govori o turističkoj privredi i radnim mestima, zabranjuje turističke aktivnosti i prodaju karata i ostavlja ljude bez posla zbog svojih propusta – rekli su iz stečajne uprave MA.

Osim što će bez posla ostati pet radnika u poslovnicama MA, problem je sa zakupljenim prostorijama, jer inventar nije pravljen po projektu i nije ga moguće dislocirati.

MA je licencu turističke agencije dobio 25. juna 2018. godine, a obnavljanje ga je do prizemljenja flote u proseku koštalo po 400 EUR. U stečajnoj upravi kažu da bi sada plaćali 50 EUR, s obzirom na smanjeni promet.

Izvor: eKapija

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!