fbpx

Mokranjčevi dani od 10. do 16. septembra u Negotinu 

C6DC3E61-DD25-4C46-9CD9-7D79E76E7692

U Negotinu, rodnom gradu velikana srpske muzike, kompozitora Stevana Stojanovića Mokranjca, u periodu od 10. do 16. septembra, biće održan 56. festival Mokranjčevi dani.
Selektorka festivala je muzikološkinja dr Sonja Marinković, a fokus ovogodišnjeg programa biće na horskoj muzici.
Već prve koncertne večeri za titulu najuspešnijeg, na tradicionalnom Natpevavanju horova takmičiće se horski ansambli iz Novog Sada, Doboja, Banjaluke i Beograda, a tokom festivalskih dana nastupiće Hor “Mokranjac” (Beograd), pobednik prošlogodišnjeg Natpevavanja, zatim Hor RTS, sa dirigentom Bojanom Suđićem, kao i “Collegium musicum”, koji predvodi Dragana Jovanović.
U festivalskom programu je i Kvartet TAJJ, koji će izvesti muziku Aleksandre Vrebalov, dok će ansambl “13 gudača” održati koncertno veče posvećeno stvaralaštvu Dejana Despića. Pored koncerata, ansambl Pozorišta na Terazijama izvešće mjuzikl “Brodvejske vragolije”, a najmlađoj publici posvećena je opera “Dečja soba”, koju je komponovao Milenko Živković.
Jedan festivalski dan biće posvećen i narodnoj tradiciji. U Mokranju, mestu odakle potiče porodica Stevana Mokranjca, održaće se program pod nazivom “Niti tradicije”, a u Domu kulture u Negotinu nastupiće članovi KUD “Dimitrije Koturović” iz Beograda.
Pored tradicionalnih izložbi i promocija knjiga, biće održana i naučna tribina posvećena stvaralaštvu Stevana Mokranjca, kao i seminar za dirigente pod nazivom “Dirigentsko hodočašće”.
Na svečanom otvaranju 56. Mokranjčevih dana besediće kompozitorka Aleksandra Vrebalov.

Izvor: eKapija

Fotografija: Pixabay


PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!