fbpx

Mladi umetnici iz cele Evrope preoblikovali novosadski Distrikt

Zastave budućnosti foto NSEPK M. Pudić (1)

Mladi umetnici iz 20 evropskih zemalja sinoć su započeli preblikovanje autentičnog prostora industrijskog nasleđa Novog Sada u centar savremenog stvaralaštva.  

Ponevši „Zastave budućnosti”, 200 mladih umetnika je mnogobrojim izložbama, koncertima, predstavama, radionicama, aktivacijima i performansima zapuštena fabrička postrojenja pretvorilo u nezaobilaznu destinaciju ovogodišnje Evropske prestonice kulture. Posle svečanog otvaranja, već prve večeri posetioci Distrikta mogli su pogledati četiri nesvakidašnje izložbe koje su se, svaka na svoj način, bavile temom mladih. Omladinski bendovi iz Litvanije, Luksemburga, Estonije, Slovenije, Mađarske, Austrije i Srbije svojim novim zvukom džeza dodatno su naglasili obnovljene prostore Fabrike, Biroa, Radionice, Skladišta, Menze i Kulturne stanice Liman, a veče je upotpunio i poznati Balkan soul muzičar Marko Luis. 

Zastave budućnosti, prvi dan: https://youtu.be/ItH4ZjzVNwo  

Do 30. aprila, u prostoru Farbike, publika će uživati u radovima više od 40 najtalentovanijih mladih modnih dizajnera i dizajnerki iz Evrope. Odlukom međunarodnog žirija najbolji od njih će predstaviti svoje radove 29. i 30. aprila. Ljubitelji teatra u tri dana moći će da prate prvi Festival primenjenog pozorišta u nepozorišnim prostorima, pa će tako Biro postati scena za radionice edukativne drame, interaktivne obrazovne predstave, seminare za omladinske lidere i mlade pozorišne profesionalce. 

Mladi plesači iz Novog Sada, u okviru Zastava budućnosti, odmeriće snage na plesnom takmičenju u Limanskom parku, dok će renomirani novosadski crtači prirediti Street art session u okviru kojeg će urediti skejt park.  

Otvarajući vrata „novom novom talasu”, Evropska prestonica kulture će, na četiri bine sa 37 koncerata, džez, rok, indi, pop, trep, hip hop i elektro zvukom prvi put na jednom mestu predstaviti nove zvezde regionalne muzičke scene. Nastupiće Fantom, Luka Rajić, Tam, Zoi, Koala Voice, Monohrom, Nihil, Kene Beri, Zoi, Porto Morto i drugi. „Zastave budućnosti” stavile su fokus i na aktivaciju i edukaciju mladih, i to kroz promociju zdravog načina života, u okviru IDEA Pokretnog koktel bara, DDOR chill out zone gde su se mladi bavili temom kulture i bezbednosti u saobraćaju kroz jedinstveni Simulator čeonog sudara, kao i radionica A1 Srbija – „Bolji vazduh za sve” i „Ja kao digitalni urednik/urednica” koje vode dvojica influensera — Aleksa Todorović i David Pavlović. 

Performans francuske koreografkinje Kico Diboa „Écoute/Expansion” biće izveden 30. aprila u velikoj pozorišnoj sali poslovnog centra NIS, u dva termina: od 17 sati i 30 minuta i od 20 sati i 30 minuta. Svi zainteresovani ulaznice mogu pronaći na svim Gigstiks prodajnim mestima, kao i putem sajta.  

Podršku „Zastavama budućnosti” pružili su IDEA, DDOR osiguranje, A1 Srbija i NIS. Više informacija o programu „Zastave budućnosti”, kao i satnicama, možete pronaći na sajtu novisad2022.rs

Izvor: Novi Sad 2022 – Evropska prestonica kulture

Fotografija: Novi Sad 2022 – Evropska prestonica kulture

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

No Content Available

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!