fbpx

MINTS predlaže da Britanci urade brzi test pre dolaska u Hrvatsku

travel-restrictions-4979476_1920

Velika Britanija je od juče praktično ukinula sve mere. S obzirom na to da je to jedna od zemalja gde se ubrzano širi delta soj koronavirusa, postavlja se pitanje trebaju li posebna pravila za ulazak britanskih turista u Hrvatsku.

Trenutno za ulazak Britanaca u Hrvatsku vrede ista pravila kao za sve turiste iz trećih zemalja: dokaz da su primili obe doze vakcine, negativan PCR ili brzi antigenski test ili dokaz da su preboleli koronu. Takođe, svi turisti prilikom ulaska u Hrvatsku moraju pokazati potvrdu rezervisanog smeštaja i ispuniti online obrazac pre putovanja. Reč je o novim pravilima prema kojima Hrvatsku mogu posetiti i turisti iz zemalja koje nisu članice EU-a, a koja vrijede od 1. aprila.

U HZJZ-u razmatraju mogućnost da od svih Britanaca, bez obzira na to jesu li vakcinisani, zatraže negativan test na koronu prilikom ulaska u zemlju. Za sada nema konkretne odluke te se čeka sledeći potez HZJZ-a.

Ministarka turizma i sporta, Nikolina Brnjac jučer je izjavila da su poslali predlog Stožeru i epidemiolozima da se pre nego državljani UK-a dolaze u Hrvatsku napravi još jedan antigenski test te kako je na njima da donesu jedno adekvatno rešenje.

“Moramo biti svesni da Britanci većinom dolaze u Dalmaciju, gde imamo veliki postotak nevakcinisanih i lošiju epidemiološku situaciju. O tome moramo voditi računa. Broj britanskih turista koji dolaze u Hrvatsku je iz britanske perspektive relativno mali, ali se za naše okvire radi o velikom broju”, rekao je Indexov izvor iz Nacionalnog stožera. 

HZJZ će po svemu sudeći predložiti da bez obzira na vakcinaciju, iz nekih zemalja izvan EU, među kojima će svakako biti Velika Britanija, da se kao osnovni kriterijum uvede negativan test bez kojeg neće biti moguće ući u Hrvatsku, navode iz Index.hr.

Dok još nema konsenzusa niti konkretne odluke, Britanci su već danas sleteli u Zadar i Split, a sutra stižu u Dubrovnik. Već od pre znamo kako postoji interes Britanca za Hrvatsku, pogotovo od kada su Portugal i Španija u crvenoj boji.

Trebaju li se uvesti dodatne mere za britanske goste? Teško ili u najmanje “škakljivo” pitanje. Zavisno iz kog ugla gledamo: isključivo epidemioloških ili i kroz spas turističke sezone? A znamo koliko turizam utiče na celu ekonomiju i BDP, pogotovo sada kada je ekonomija na “kolenima”.

S jedne strane pitanje je logično ako želimo “spasiti” turističku sezonu ili je bar produžiti koliko god je moguće. Upravo zbog činjenice što se u Velikoj Britaniji ubrzano širi delta soj koronavirusa, kao i što su juče ukinute sve mere, naučnici se boje nova eskalacije koronavirusa u Velikoj Britaniji. S druge strane, znamo koliko nam je značajno britansko tržište, kao i činjenice da postoji snažna želja za putovanjem u Velikoj Britaniji.

Nažalost ne možemo se osloniti na zdrav razum i primereno ponašanje, kako svih građana, tako i turista. Da možemo, danas ne bi bili u ovakvoj epidemiološkoj situaciji.

S druge strane, puna vakcinisanost u Velikoj Britaniji iznosi preko 68%, dok je u Hrvatskoj blizu 50% barem jednom dozom. Naime, zaključno sa 19. julom u Hrvatskoj je utrošeno 2.930.768 doza vakcina, a vakcinisano je 39,3% ukupnog stanovništva, odnosno 47,2% odraslog stanovništva.

Konkretnije, 1.593.590 osoba vakcinisano je barem jednom dozom, a od njih je vakcinisanje završeno za 1.375.054 osobe (1.337.178 osoba vakcinisano s dvije doze te 37.876 osoba vakcinisano je vakcinom Jannsen), što čini 40,84 % odraslog stanovništva.

Naravno, kako navodi Ružica Mikačić iz Slobodne Dalmacije, teško je verovati da će u epidemiološkom smislu nešto kod nas bitno pokvariti što mi sami ne možemo sprečiti. Pitanje je pre koliko ćemo ih mi kao domaćini odgovorno dočekati vakcinisani i zaštićeni od COVID-a. Jer svaki gost, bez obzira odakle dolazio, može biti epidemiološka pretnja samo nespremnom domaćinu.

Tanka je linija između eskalacije situacije i držanja broja novoobolelih pod kontrolom što je ključni preduslov za nastavak turističke sezone.

Izvor: HrTurizam

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

No Content Available

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!