fbpx

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo i Regionalna razvojna agencija iz Berana udruženo za razvoj ruralnog planinskog turizma

durmitor-mountains-2823687_1920

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo u partnerskom odnosu s Regionalnom razvojnom agencijom Bjelasica – Komovi – Prokletije iz Berana apliciralo je na javni poziv za projekte prekogranične saradnje BiH – Crna Gora.

Projekt Razvoj ruralnog turizma planinskih destinacija odabran je i prihvaćen od Delegacije Evropske komisije u okviru Drugog poziva (IPA II) za dostavu projektnih predloga prekogranične saradnje Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Predviđeno trajanje projekta je dve godine, dok je njegova ukupna vrijednost 421.331 EUR.

– Cilj projekta je izgraditi konkurentniju ponudu ruralnog turizma na područjima oko zaštićenih zona i prirodnih atrakcija, podstaći razmenu iskustava, kreiranje novih turističkih proizvoda, unapređenje zakonskog okvira, kao i izgradnja kapaciteta seoskih domaćinstava – kazao je ministar privrede Adnan Delić.

Istakao je i da će se planirane aktivnosti u okviru razvoja ruralnog turizma, kao pilot projekti, realizovati na planinama Bjelašnici i Igmanu, dok je pilot područje u Crnoj Gori opština Žabljak, navodi se na sajtu Vlade KS.

Kroz planirane aktivnosti, naglasio je ministar Delić, cilj je sprovesti aktivnosti identifikacije, mapiranja i uspostavljanja strategije za ocenjivanje potencijala ruralnog turizma prekograničnih područja, kao i razvoj novih turističkih usluga, poboljšanje infrastrukture ruralnog turizma kroz izgradnju i unapređenje kapaciteta ruralnih domaćinstava.

Osim toga, razmenom iskustava s Crnom Gorom, očekuje se unapređenje institucionalnog okvira za kategorizaciju smeštaja u ruralnom turizmu Kantona Sarajevo, kao i uključivanje domaćinstava ruralnog turizma u ukupnu turističku ponudu prekograničnih područja.

Izvor: eKapija

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!