fbpx

Ministarstvo kulture će sufinansirati trošak brzih antigenskih testova organizatorima koncerata u Hrvatskoj

stage-336695_1920

Ministarstvo kulture donelo je odluku da će, u saradnji s Hrvatskom muzičkom unijom (HGU), s 5.000.000 kuna sufinansirati troškove brzih antigenskih testova u svrhu sprovođenja koncertnih aktivnosti od interesa za Republiku Hrvatsku. Struka pozdravlja takve mere i poručuje kako će i dalje raditi na modelima poslovanja koji čuvaju zdravlje i ekonomiju.

Zbog novih uslova održavanja događaja, plaćanje testova za posetioce novi je trošak koji se nekad prelije na posetioce, a nekad na organizatore. Stoga je i više nego dobrodošla pomoć sufinansiranja brzih antigenskih testova koju je najavilo Ministarstvo kulture“, istakao je predsednik Zajednice industrije događaja HGK Boris Kovaček, dodavši kako industrija očekuje daljnji rad na načinima sigurne realizacije evenata.

S njim se slaže i Tomo in der Mühlen, predsednik Zajednice kreativnih i kulturnih industrija HGK, koji takođe poručuje da poduzetnici iz branše podržavaju sve mere pomoći jer je izuzetno važno da industrija događaja funkcioniše. „Moramo stalno raditi na poboljšavanju modela prema kojima možemo što bolje organizovati kontrolisane evente. To je jedini način. U suprotnom, ako ne razvijemo modus kako to možemo izvesti i onemogućimo rad, dovešćemo se u situaciju da neke izuzetke, gde organizatori ne poštuju mere, postaju češća pojava, a to niko u industriji ne želi“, naglašava in der Mühlen i napominje kako su upravo eventi velika motivacija i podsticaj za vakcinisanje mladih. 

U ministarstvu su koncertne programe od interesa za RH definisali kao one sa natpolovičnim učešćem hrvatskih izvođača, kontinuirane i potvrđene prisutnosti u kulturnom životu zemlje, visokog nivoa kvaliteta, namenjene različitim starosnim profilima publike. Sufinansiranje se provodi u obliku bespovratnih sredstava, do 50 kuna po sprovedenom antigenskom testu posetitelja.

Potpore za pomoć najugroženijim delatnostima iz sektora industrije kulturnih i umetničkih događaja

Inače, 6. jula je Vlada RH donela odluku o dodeli potpora male vrednosti za pomoć najugroženijim delatnostima iz sektora industrije kulturnih i umetničkih događaja na temelju koje je Ministarstvo kulture i medija objavilo Javni poziv za sprovođenje Programa potpora male vrednosti za pomoć pogođenoj industriji kulturnih i umetničkih događaja za pokretanje i normalizaciju poslovanja usled aktuelne pandemije COVID-19.

U sklopu programa biće dodeljeno 54.000.000 kuna poduzetnicima koji su u 2020. godini pretrpeli pad poslovnih prihoda u odnosu na 2019. godinu od najmanje 75 posto. 

Radi se o iznimno važnom podsticaju na čijem su ostvarenju intenzivno radile Zajednica kreativnih i kulturnih industrija HGK i Zajednica industrije događaja HGK s Ministarstvom kulture“, izjavio je Kovaček pa prokomentarisao nedavne napise o održanim koncertima nakon kojih je bilo zaraženih. „Već su se održali brojni događaji bez ikakvog širenja zaraze. To pokazuje da je moguće realizovati velika okupljanja na siguran način i da zbog pojedinih slučajeva ne treba generalisati celu industriju“, smatra Kovaček. 

Inače, kulturna i kreativna industrija je jedan od sektora koji je najsnažnije pogođen pandemijom. Kod većine poduzetnika iz tog sektora zabeležen je pad prihoda od 90 posto, a kod nekih i 100 posto.

Reč je o branši koja utiče i na mnoge vezane proizvode i delatnosti, od organizatora različitih manifestacija, agencija, promotera i mužičkih menadžera do svih onih koji se bave iznajmljivanjem i prodajom opreme te proizvoda (catering, scenografija, štamparije, cvećare, itd.). Procena je da je industrija događaja u 2019. godini ostvarila promet od 2 milijarde kuna i zapošljavala više od 12 hiljada osoba u vezanim delatnostima. Povezana je i uz veliki broj slobodnih umetnika, zanatlija i samostalnih preduzetnika, kao i različite tipove zaposlenih u kulturi.

Izvor: HrTurizam

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!