fbpx

Ministarka Brnjac na neformalnom sastanku ministara turizma država članica EU o Tranzicionom putu za turizam

business-girl-team-working-with-laptop-in-office-J6ZQFNR.jpg

U sklopu slovenskog predsedanja Većem Evropske unije, juče je održan online neformalni sastanak ministara država članica Evropske unije zaduženih za turizam, na kojem se raspravljalo o Tranzicionom putu za turizam odnosno predviđenim aktivnostima i procesu donošenja evropske Agende za turizam 2030. – 2050., na kojem je učestvovala i ministarka turizma i sporta Nikolina Brnjac.

„Tranzicioni put za turizam smatramo važnim korakom u usmeravanju turističke industrije u skladu s vrednostima koje delimo, kao što su održivost, otpornost i uključivost. S obzirom na kompatibilnost s ciljevima koje smo si postavili na nacionalnom nivou, sa zadovoljstvom pozdravljamo opšte ciljeve Tranzicionog puta za turizam, kao i napore doprinosu klimatskim ciljevima i digitalnoj tranziciji. Kada razmatramo dodatna područja koja će biti obuhvaćena Tranzicionim putem za turizam, potrebno je usmeriti pažnju i na temu sigurnog i nesmetanog putovanja ne samo tokom, nego i nakon krize COVID-a“, istakla je ministrka Brnjac te dodala kako bi Tranzicioni put za turizam trebao biti prilagođen različitim nivoima trenutnog razvoja, kao i budućim potrebama za izgradnju održivog turizma u državama članicama.

Na sastanku ministarka je izvestila kolege i o novom projektu pošumljavanja, koje pokreće Ministarstvo turizma i sporta u saradnji s Ministarstvom ekonomije i održivog razvoja te Ministarstvom poljoprivrede.

„U skladu s ciljevima Pariškog sporazuma, Evropska unija obvezala se na postizanje klimatske neutralnosti do 2050., a od niza projekata koje će pokrenuti Vlada RH jedan od prvih vezan je upravo za turizam.

Projektom pošumljavanja se do 2030. godine u Hrvatskoj planira posaditi oko 1,3 miliona stabala odnosno otprilike milion stabala svake godine kako bi se kompenzovao deo emisije efekta staklene bašte nastalog usled dolaska stranih turista vozilima“, poručila je Brnjac.

Na kraju izlaganja, Brnjac je naglasila kako izradu zajedničkog dugoročnog plana rada EU mora pratiti i dostupnost namenskih i kontinuiranih sredstava za održivi razvoj turizma iz fondova i programa EU.

Sastanak ministara dao je snažnu političku potporu iterativnom procesu i ohrabrio rasprave o budućoj zajedničkoj Evropskoj politici u turizmu.

Izvor: Turizmoteka

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!