fbpx

Milatović: Prihodi od turizma u Crnoj Gori premašili 65% u odnosu na 2019.

3AB39415-8E36-4228-9736-CDA2D64EC433

U Crnoj Gori je u ovoj godini došlo do oporavka turizma, a procene su da su prihodi bili veći od projektovanih 65% u odnosu na 2019. godinu, saopštio je ministar ekonomskog razvoja, Jakov Milatović.

On je na konsultativnom saslušanju na skupštinskom Odboru za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje, kazao da se očekuju podaci Centralne banke (CBCG) za treći kvartal, što će dati relevantne informacije o prihodima.

Konsultatvno saslušanje koje je sprovedeno na inicijativu predsednika Odbora, Dragana Krapovića, je održano na temu Analiza turističke sezone u ovoj godini i dalji koraci u pravcu razvoja turizma u Crnoj Gori.

To skupštinsko telo je odlučilo da ocene i stavove sa konsultativnog saslušanja utvrdi na nekoj od narednih sednica.

Milatović je tokom konsultativnog saslušanja podsetio da je turizam u prošloj godini doživeo veliki pad i da su prihodi od te privredne grane iznosili svega 145 mil EUR, što je ugrozilo funkcionisanje državnog trezora i imalo veliki uticaj na javne finansije.

– To je bio razlog za preduzimanje aktivnosti koje su dovele do oporavka turizma u ovoj godini – naveo je Milatović.

On je, kako je saopšteno iz Skupštine, naveo da ekonomski rast, uslovljen oporavkom turizma, iznosi 13,4% i ukazao da je fokus bio na zemljama regiona, shodno smernicama relevantnih organizacija u oblasti turizma.

Milatović je predstavio mere za oporavak privrede koje je Vlada realizovala u oblasti turizma i podršku zdravstvenim i prosvetnim radnicima.

On je članove Odbora upoznao sa planovima Ministarstva kada je u pitanju turistička ponuda i njena diverzifikacija, kapitalnim projektima, uspostavljanju Fonda za inovacije i preventivnim zdravstvenim merama u cilju suzbijanja pandemije.

– Konstatovano je da je turistička sezona bila uspešna i da je Crna Gora i ranije bila prepoznata kao značajna turistička destinacija i da je turizam glavna privredna grana i važna životna tema – navodi se u saopštenju.

Podeljena mišljenja su iskazana kada je u pitanju turistička prošla godina, dostupnost vakcina i zatvaranje granica, rad Montenegro Airlines-a (MA) i To Montenegra sa osvrtom na broj slotova i letova, diverzifikacija ukupne privrede i potreba kreiranja konkurentnije ponude.

Tokom rasprave su izneti podaci o kategorizaciji hotela i predstavljeni kapitalni projekti u turizmu, sa posebnim osvrtom na severni region u poslednjih pet godina.

Komentarisana su emitivna tržišta i platežna moć gostiju, plasman poljoprivrednih proizvoda, način prevencije zaraze virusom korona, nedostatak radne snage u sektoru turizma.

– Takođe, ocenjeno je da su potrebne dodatne aktivnosti na prevenciji zaraze i obezbeđenju radne snage. Posebno je naglašeno pitanje koje se odnosi na povećanje stope poreza na dodatu vrednost (PDV) i mogućnost razmatranja ponovnog uvođenja krizne mere – zaključuje se u saopštenju.

Izvor: eKapija

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!