fbpx

Milatović: Crna Gora od turizma zaradila prihode planirane budžetom za celu godinu

montenegro-4404726_1280

Podaci o broju stranaca koji su ušli u CG, i mnogi drugi, govore u prilog da je država ove godine od turizma već zaradila prihode planirane budžetom za celu 2021. godinu, saopštio je ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović.

– Ovo je izvanredan rezultat koji je privredi nadoknadio gubitke iz 2020, ojačao bankarski sektor i javne finansije – napisao je Milatović na svom Tviter nalogu.

Podsetio je da je Crna Gora u 2019. godini, koja je bila rekordna, od turizma prihodovala 1,1 mlrd EUR, a u prošloj godini samo 144 miliona, što je pad od 87% u odnosu na 2019. Istakao je da je ovogodišnjim budžetom bilo je planirano između 660 i 710 mil EUR, odnosno 60 – 65% prihoda iz 2019.

– Ako se uzme samo špic sezone, odnosno jul i avgust, u Crnu Goru je ušlo 1,6 miliona stranaca, ili čak 95% iz istog perioda 2019 – napisao je ministar.

Dodao je i da je avgust sam po sebi je bio uporedno najbolji sa 2019. godinom, jer ju je čak prevazišao.

– Kada smo u martu predavali budžet Skupštini malo ko je u Crnoj Gori verovao da ova turistička sezona može biti ovakva. Po podacima Uprave policije, u zemlju je za četiri meseca, od 1. maja do 31. avgusta ušlo 2,3 miliona stranaca, što je pet puta više u odnosu na 2020 – zaključio je Milatović.

Izvor: eKapija

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!