fbpx

Međunarodni sajmovi knjiga, obrazovanja i “Art expo” tokom marta na Novosadskom sajmu

ryunosuke-kikuno-FKqxZ58bVjU-unsplash

Međunarodni sajam knjiga i 26. Izložba umetnosti “Art expo” počinju 3. i traju do 10. marta, a 17. Međunarodni sajam obrazovanja “Putokazi” biće održan 9. i 10. marta, najavljeno je na konferenciji za novinare koja je održana juče na Novosadskom sajmu.

Na konferenciji su pored organizatora i urednika različitih programskih celina govorili predstavnici pokrajinskih sekretarijata, Ministarstva kulture i informisanja i članica Gradskog veća za obrazovanje Dina Vučinić koja je istakla da unapređeni sadržaji sajamskih manifestacija na pravi način doprinose značaju titule Evropska prestonica kulture koju Novi Sad ove godine sa ponosom nosi.

– Prepoznajemo značaj i kontinuirano podržavamo sajamsku manifestaciju “Putokazi” koja će ove godine okupiti ustanove i institucije koje predstavljaju oko 500 obrazovnih profila, odnosno sveobuhvatnu ponudu školstva u Srbiji i ponudu različitih fakulteta u inostranstvu. Ove godine, Grad je izdvojio preko 912 hiljada dinara za zakup prostora za svih 16 srednjih škola sa teritorije Novog Sada, kako bi učenici završnih razreda osnovnih škola mogli na jednom mestu da se upoznaju sa njihovim programom i radom, razgovaraju sa predstavnicima tih obrazovnih ustanova i lakše odluče u kom pravcu da nastave svoj obrazovni put. Nadam se da će veliki broj mladih posetiti ovogodišnji sajam i iskoristiti tu priliku- izjavila je Dina Vučinić.

Generalni direktor Novosadskog sajma Slobodan Cvetković izrazio je nadu da su predstojeće sajamske manifestacije najava post-kovid perioda kada će ovakvi događaji moći da se organizuju u punom kapacitetu.

– Bez obzira na otežane okolnosti mi ćemo ipak na ovim Sajmovima imati preko 180 izlagača iz šest zemalja. Pripremljeno je više od 150 programa na 10 000 kvadrata. Prvi put radimo u Hali 1, u Auli i u Masteru. Na prva dva mesta održavaće se programi koji su deo projekta Novi Sad Evropska prestonica kulture. Očekujemo veliki broj značajnih književnika i svetskih bendova koji će dopuniti sve ono što mi organizujemo. Osim toga, ove godine biće održan Sajam obrazovanja “Putokazi” najveći u poslednjih deset godina. Izložba umetnosti “Art expo” će tradicionalno okupiti kako umetnike tako i poštovaoce umetnosti. Nagrada “Sava Šumanović” koja se dodeljuje za domete u likovnom izrazu biće dodeljena novosadskom umetniku Stevanu Kojiću, a noseća izložba manifestacije predstaviće dela Jovana Soldatovića, Jožefa Ača i Boška Petrovića- izjavio je Cvetković.

Radno vreme priredbi je od 10 do 20 časova. Ulaz je besplatan za sve programe, osim za događaje koje u Hali 1 organizuje Fondacija “Novi Sad- Evropska prestonica kulture”. Ulaznice za te događaje prodaju se preko prodajne mreže “Gigstix”, saopšteno je iz Kabineta gradonačelnika Novog Sada.

Izvor: eKapija

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

No Content Available

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!