fbpx

Međunarodni aerodrom Zagreb dobio ACI – ACA sertifikat za upravljanje i smanjenje emisije CO2

airport-731196_1280

Međunarodni aerodrom Zagreb je od strane Međunarodnog udruženja aerodroma ACI (Airport Council International) dobio sertifikat kojim se potvrđuje nivo 3 upravljanja i smanjenja emisije CO2 u svakodnevnim aerodromskim aktivnostima.

Prema klasifikaciji globalnog programa ACI ACA (Airport Carbon Accreditation) ovaj nivo nosi naziv „Optimizacija“ i predstavlja značajan korak prema ispunjenju opredeljenosti zagrebačkog aerodroma za postizanje nulte emisije CO2 do 2050. godine.

Program temeljem dostavljenih podataka nezavisno procenjuje i prepoznaje napore aerodroma u upravljanju i smanjenju emisije ugljenika. Program merenja ovog nivoa sertifikata podrazumeva i uključenost svih učesnika i poslovnih partnera aerodroma (aviokompanije, razni zakupci, ugostiteljstvo, trgovine itd.), koji svojim aktivnostima unutar aerodroma utiču na emisiju CO2.

Aerodrom Zagreb je prvi aerodrom u Republici Hrvatskoj koji je dostigao ACI-ACA nivo 3, što je rezultat opsežnog programa različitih aktivnosti poslednjih godina, koje za cilj imaju smanjenje emisije ugljenika.

Međunarodni aerodrom Zagreb posvećen je primeni poslovnih rešenja koja za cilj imaju smanjenje negativnih uticaja na okolinu. Postignuće nivoa 3 prema ACI-ACA klasifikaciji izuzetno je važan korak u tim nastojanjima.  Naš cilj je dostići nultu emisiju CO2 do 2050. godine i bitćemo istrajni na tom putu.” izjavio je Huseyin Bahadir Bedir, predsednik Uprave MZLZ d.d.

Aerodrom je poslednjih godina uveo širok raspon mera upravljanja energijom koje su mu omogućile praćenje i smanjenje ukupne potrošnje energije kao što su ugradnja učinkovite LED rasvete, rekonstrukcija niskog napona u trafostanici 2, rekonstrukcija kotlovnice, rekonstrukcija i modernizacija podstanice za grejanje/hlađenje u upravnoj zgradi te proizvodnja tople vode pomoću sunčanih kolektora. Zahvaljujući svim tim aktivnostima, emisija ugljenika u aerodromu smanjena je za 4% između 2017. i 2019. godine, uprkos značajnom povećanju broja putnika u tom razdoblju.

Prema budućim planovima u planu je izgradnja fotonaponske elektrane koja će omogućiti direktno pretvaranje sunčeve energije u električnu te zamenu postojećih vozila i opreme na ekološki prihvatljiv način.

Izvor: HrTurizam

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

No Content Available

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!