fbpx

Međimurje postaje predvodnik vinskog turizma na kontinentu

wines-1761613_1920

S ovogodišnjeg najprestižnijeg vinskog takmičenja održanog u Londonu, u Međimurje je stiglo čak 18 Decantera ( tri više nego prošle godine ).

Prijavilo se rekordnih 18 094 vina iz 56 zemalja, a međimurska vina osvojila su 8 srebra i 10 bronzi. Dani Opštine Štrigova bili su odlična prilika da se nagrađeni vinari predstave u novootvorenom Domu kulture Štrigova koji se razvija u Svetski centar Pušipela.

Štamparov Urban White Extra Brut s 89 bodova najbolje je vino severozapadne Hrvatske u kategoriji bronzanih medalja, a vinarija Štampar može se pohvaliti s ukupno 6 Decantera. Predsednik Udruženja vinara i vinograda Hortus Croatie David Štampar istaknuo je da je ovo treća godina za redom kako međimurski vinari učestvuju na Decanteru te je postignut velik iskorak:

Dobijamo zaista mnogo nagrada i to svim kategorijama, od klasičnih, svežih, penušavih, predikatnih, mladih i slatkih vina, tako da je stepenica kvaliteta vina visoko podignuta. Ovo je za naše Međimurje zaista veliki uspeh, a nama vinarima je ogromno priznanje za naš trud. Naša vina pozicionira su i prepoznata u Hrvatskoj te smo ostvarili cilj koji smo želeli, a to je da se naša vina nude u najboljim restoranima koja nose Michelin zvezdicu.” ističe Štampar.

Srebrne medalje osvojili su: Dvanajščak Kozol Classic Pušipel Late Harvest, Jakopić Classic Pušipel, Štampar Sauvignon, Štampar Muškat žuti, Štampar Sivi Pinot, Vina Horvat Barrique 279 Graševina, Vina Horvat Pušipel i Podrum Štrigova Muškat žuti, dok su bronzanim medaljama ocenjeni: Dvanajščak Kozol Pinot Bijeli, Jakopić Rajnski Rizling, Podrum Štrigova Chardonnay, Štampar Urban White Extra Brut, Štampar Barrel X Sauvignon Blanc, Štampar Pro et Contra Chardonnay, Preiner Sauvignon, Preiner Pušipel, Cmrečnjak Rajnski Rizling i Krešimir Lovrec Pinot Gris.

Vinska kuća Dvanajščak Kozol osvojila je 2 Decantera, a Tea Dvanajščak navela je kako zahvaljujući ovim priznanjima međimurska vina ulaze na svetsku vinsku kartu te je Međimurje sve poznatije po kvalitetnim vinima.

Jakopić Classic Pušipel 2019 nagrađen je srebrnom medaljom te je osvojivši 93 boda najbolje ocenjeno vino severozapadne Hrvatske. Branimir Jakopić dodao je da spomenuto vino dolazi iz njihovog najstarijeg vinograda, starog 49 godina. Robert Horvat iz Vinarije Horvat ponosan je što su osvojili dva srebra čime su potvrdili kvalitet i kontinuitet, a Podrum Štrigova ove se godine po prvi put odvažio izaći na jedno ovakvo takmičenje, stoga je njihovo zadovoljstvo za osvojena 2 Decantera još veće, poručili su Nikola Vrbanić i Lela Lesjak-Bunjevčević.

Vinari imaju veliku podršku Opštine Štrigova čiji je načelnik Stanislav Rebernik naglasio da se vinska priča u Štrigovi nastavlja razvijati kroz Dom kulture Štrigova koji će jednog dana biti pravi dom vinara i vinogradara kao Svetski centar Pušipela te gradnjom vidikovca na Mađerkinom bregu kojim će se obogatiti turistička ponuda Štrigove.

Impresivan podatak istakao je direktor Turističke zajednice Međimurske županije Rudi Grula: “Na svakih 33 hektara međimurske vinske ceste dolazi jedan Decanter, čime smo popravili prošlogodišnji prosek Decantera po hektaru. To je važno za naše vinare, ali je i potvrda za našu vinsku cestu jer da bi mogli razvijati vinski turizam, uz prekrasan međimurski krajolik, degustacione sale, podrume i potrebnu infrastrukturu, moramo imati i vrhunska vina.

Da su međimurski vinari ovim nagradama zadužili Međimurje, poručio je župan Međimurske županije Matija Posavec dodavši da je na svima njima zadatak da promovišu prekrasne međimurske vinske puteve kroz manifestacije i događaje: “Da je reč o nogometu i da se naši vinari okupe u jedan tim, siguran sam da bi igrali Ligu prvaka jer ovim prestižnim priznanjima njihova vina u samom su svetskom vrhu.”

Zanimljivo poređenje koje lepo oslikava trenutni kvalitet međimurskih vina i cele vinske scene. Svakako treba i spomenuti, kako je na prošlogodišnjem Decanter World Wine Awards 2020, Urban white vinarije Štampar osvojio je zlatnu, a Sibon brut  vinske kuće DGA penušci srebrnu medalju, što je Međimurju osiguralo titulu vinske regije s najboljim penušcima u Hrvatskoj.

No, to je samo jedan deo priče. Za razvoj turizma, potrebne su nam i manifestacije kao motivi dolaska, kvalitetan sadržaj i brendiranje destinacije. A njih u Međimurju ne nedostaje.

Izvor: HrTurizam

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!