fbpx

Martina Nimac Kalcina: Moramo brendirati porodični smeštaj u Hrvatskoj

selfie-5219202_1920

Koji su ključni problemi privatnog smeštaja? Kako suzbiti crno tržište? Šta je nekretninski business, a što je porodični smeštaj? Pozitivan uticaj porodičnog smeštaja na cirkularnu ekonomiju? Važnosti brendiranja porodičnog smeštaja? Treba li nam krovni brend porodičnog smeštaja? – samo su jedne od tema novog turističkog glasnog razmišljanja.

Upravo porodični smeštaj u Hrvatskoj je bila glavna tema podcasta Homo Turisticus, u kojem govorila prva osoba porodičnog smeštaja u Hrvatskoj, Martina Nimac Kalcina, predsednica Zajednice porodičnog turizma HGK.

Brendiranje porodičnog smeštaja je po meni neophodno. No to je proces koji mora pokrenuti regionalna samouprava ili jedinica lokalne samouprave, a ne sami privatni iznajmljivači. Meni je neverovatno da je taj proces stao, da se ne radi na tome već godina, po meni je to već odavno trebalo funkcionirati. Ko god je u nekom delu sveta i kada mu kažem privatni smeštaj u Hrvatskoj, da ima neku sliku i percepciju o našem privatnom smeštaju. Da si može odmah zamisli neku mediteransku vilu, agroturizam, kamenu tradicionalnu kuću…. Kada kažemo Toskana, niko ne zamišlja luksuzne resorte i hotele, nego neki manji porodični hotel ili agroturizam s vinogradima. To ne znači da Toskana nema luksuznih hotela u ponudi, no percepcija brenda je jasna.

Što se tiče aktuelnog stanja u privatnom smeštaju, Nimac Kalcina ističe kako je situacija u privatnom smeštaju slična onoj u hotelima – počele su pristizati rezervacije i bookinzi. “Mogu se svrstati pod last minute bookinge, i gotovo je sigurno da će takvih rezervacija biti sve više. Predvidljivo je da će dobar deo privatnih iznajmljivača popuniti svoje kapacitete, jer će dobiti više last minute rezervacija nego što ih je bilo prošlih godina”, navodi Nimac Kalcina.

Ljudi su sami shvatili da se moraju specijalizovati, jer jednostavno uspešno poslovanje u današnje vrieme se bazira na specijalizaciji. I same agencije su se specijalizovale, od kongresnog turizma do pustolovnog turizma. To automatski znači da se vi svoju uslugu morate specijalizovati da Vas te agencije marketinški promovišu” dodaje Martina Nimac Kalcina te ističe kako privatni iznajmljivači moraju razvijati svoju uslugu i smeštaj u skladu specijalizacije.

Izvor: HrTurizam

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!