fbpx

Marija Zeljković: Najbolji mladi lider u turizmu

20220427-348EA62F-71BB-45A5-8AB6-4F4B1D11CBC1_1_100_o-2

Marija, ti si trenutno na doktorskim studijama na Geografskom fakultetu u Beogradu. Kako je izgledalo tvoje putovanje kroz obrazovanje i kako si se odlučila da svoje školovanje posvetiš turizmu?

  • Nakon završenih osnovnih studija na katedri za Turizmologiju Geografskog fakulteta u Beogradu, završila sam i master studije u istoj oblasti i upisala doktorske studije, kako bih stekla priliku da sa naučne strane sagledam fenomen turizma i ostvarim svoj naučni doprinos u ovoj oblasti. U turizam i putovanja sam se zaljubila već tokom prve godine studija. Oduvek me je privlačilo da učim o kulturološkim razlikama, istoriji i svakodnevnom životu naroda širom sveta i da zatim na putovanjima doživim sve ono što sam pročitala u stručnoj literaturi. Proučavajući svaki kutak ove planete, prirodne fenomene, neizbrisive ratove, običaje, tradicije i rituale ljudi ja sam učila i o sebi i o svojoj zemlji. Kombinacija formalnog znanja i onog stečenog kroz putovanja me je kulturno obogatila i pružila priliku da shvatim kako ja mogu da doprinesem razvoju turizma, te da ne budem samo konzument putovanja. Turizam su za mene ljudi, nezaboravna životna iskustva, doživotno učenje, put u svet i put u sebe. Zato sam toliko zavolela poziv turizmologa i posvetila se razvoju turizma i sa naučnog i sa poslovnog aspekta.

Tvoj projekat koji nosi ime „Alternative Serbia“ osvojio je najveću ocenu žirija na konkursu MEKST Awards. Zamisli. Pokreni. Ostvari. – Ovim rečima dočekuješ posetioce svog bloga. Kako je Marija ove reči pretvorila u dela kada je u pitanju projekat „Alternative Serbia“?

  • Mišljenja sam da smo sposobni da uradimo sve ono u šta čvrsto verujemo i čemu neumorno težimo. Čovek sam sebi postavlja granice kada su u pitanju lični razvoj i dostignuća. Kako sam oduvek gajila neizmernu ljubav prema pisanju i drugim vidovima umetnosti poput glume, pevanja i plesa, pokrenula sam blog Limitless putem koga sam sa ljudima delila svoje tekstove o doživljaju sveta, razmišljanjima i svemu onome što sam smatrala da može da im bude interesantno. To je prvi lični projekat koji sam podelila sa drugim članovima digitalne zajednice. Takođe, ovaj blog je bio pokazatelj da moje stvaralaštvo može da bude i drugima od koristi. Nekoliko godina kasnije, kada sam stekla veće znanje i iskustvo u oblasti turizma i svoj životni put više usmerila na putovanja, odlučila sam da pokrenem projekat Alternative Serbia, sa idejom da kreiram nešto što će pomoći i lokalnoj zajednici u Srbiji i svim turistima koji odluče da je posete. Smatram da Srbija ima neverovatan turistički potencijal koji se ogleda u dugoj istoriji, nestvarnoj prirodi, preukusnoj hrani, interesantnoj tradiciji i običajima i gostoljubivim ljudima velikog srca. Isto tako, znam da je ova zemlja neotkriveni dragulj, te da mnogi turisti nisu svesni kakva sve iskustva mogu doživeti u Srbiji. Iz ljubavi prema svojoj zemlji i iz želje da sebi kreiram posao iz snova, odlučila sam da pokrenem Alternative Serbia inicijativu koja će strancima prikazati Beograd i Srbiju kroz autentične, lokalne doživljaje i pomoći im da razumeju, zavole i prepričavaju ovu destinaciju.

Na 8. Međunarodnoj konferenciji studenata turizma i hotelijerstva, MEKST konferenciji, proglašena si za Najboljeg mladog lidera u turizmu. Šta za tebe znači ovo priznanje? Kakvi su ti utisci sa događaja?

  • MEKST konferencija je imala višestruki značaj za moj dalji razvoj. Donela mi je mnogo poznanstava, znanja, osmeha i partnerstava za dalju saradnju. Pružila mi je priliku da razmenjujem iskustva sa ljudima zainteresovanim za slične teme i ideje i da postanem deo velike zajednice zaljubljenika u turizam i putovanja. Priznanje za Najboljem mladog lidera u turizmu za mene nije još jedan ukras na polici. To je odraz mog dugogodišnjeg, kontinuiranog rada i truda tokom studija i razvoja sopstvenog biznisa. To je pokazatelj da sve što sam uložila u unapređenje turizma Srbije i vlastito obrazovanje i razvoj je bilo vođeno strašću, celim srcem, dušom i svom energijom koju moje biće poseduje. To je dokaz da veliki snovi koje sanjamo mogu postati ono što živimo samo ako se dovoljno zalažemo za to. To je jasan znak da nikad nije previše rano da budemo najbolja verzija sebe i da sve ono o čemu maštamo pretvorimo u realnost. Ova nagrada me uvek podseti da ne moraš biti sjajan da bi počeo, ali moraš početi da bi bio sjajan!

Opiši nam projekat „Alternative Serbia“. Kome je tvoj projekat namenjen? Čemu doprinosi i po čemu je on jedinstven?

  • Alternative Serbia predstavlja inovativni koncept u turizmu Srbije, koji za cilj ima da stranim turistima omogući upoznavanje i jedinstven doživljaj srpske kulture, istorije, tradicije, mentaliteta i načina života kroz direktnu participaciju u tematskim radionicama, doživljajima i obilascima osmišljenim tako da odgovaraju različitim segmentima turista sa različitim turističkim potrebama (gastro doživljaji – vagan doživljaji, vinski doživljaji, slatki doživljaji, tradicionalni doživljaji, street food doživljaji; kreativne radionice, istorijski i kulturni obilasci skrivenih mesta u Beogradu, eko doživljaji, alternativno šoping iskustvo, edukativni obilasci groblja, kuvarske radionice, biciklističke i ekološke edukativne ture). Alternative Serbia ne pruža stranim turistima samo mogućnost upoznavanja prirodnog i kulturnog nasleđa Srbije, već zastupa sveobuhvatan pristup kroz koji će posetioci ostvariti lokalni doživljaj, upoznati tradiciju i običaje kroz direktno učešće u njima i osetiti kako je to biti Srbin na 1 dan svim svojim čulima. Pored toga, Alternative Serbia uvažava i principe ekološke odgovornosti i socijalnog blagostanja, donirajući od svake eko radionice i obilaska novac za sadnju 1 drveta, a od svakog gastro doživljaja u kojima stranci učestvuju donira novac za organizacije koje se bave pripremanjem obroka za siromašne stanovnike Srbije. Ovakav pristup ima za cilj ne samo da obezbedi nezaboravno iskustvo stranim turistima u Srbiji, već i da unapredi životnu sredinu i pomogne ugroženom srpskom stanovništvu.
  • Preko društvenih mreža (Instagram i Facebook) Alternative Serbia omogućava edukaciju stranaca o prirodnim i kulturnim lepotama Srbije, upoznaje ih sa interesantnim činjenicama o istoriji srpskog naroda, običajima, kulturi i svakodnevici Srba i predstavlja sve ono što stranci nisu znali o Srbiji u cilju njene promocije i povećanja interesovanja za posetu ovoj zemlji. Pri dolasku u Srbiju i participaciji u jedinstvenim lokalnim doživljajima i radionicama koje Alternative Serbia sprovodi, stranci ostvaruju kontakt sa lokalnim stanovništvom i doprinose lokalnoj ekonomiji i unapređenju turističkog razvoja Srbije. To je način na koji ja želim da vratim svojoj zemlji za sve ono lepo što mi je do sada kroz život pružila.

Autor: Nikoleta Morotvanski

Fotografije: Turistički žurnal

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

No Content Available

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!