fbpx

Malta nudi ogromne popuste za Zlatne pasoše, ali Karibi ostaju najpovoljnija lokacija

karl-paul-baldacchino-t9IQmyDrwdc-unsplash

Istraživanje Astonsa, međunarodnih stručnjaka za nekretnine, boravak i državljanstvo kroz ulaganja, otkriva koje su globalne zemlje zabeležile najveće povećanje i smanjenje troškova i vremena potrebnog za dobijanje državljanstva kroz ulaganja.

Postoji 13 globalnih zemalja koje nude državljanstvo kroz ulaganje, svaka sa različitim pravilima o iznosu potrebne investicije i vremenu potrebnom za podnošenje zahteva. U proteklih nekoliko godina, većina ovih zemalja je primenila izmene ovih pravila, pri čemu su neke videle promenu troškova i potrebnog vremena.

Važno je napomenuti da za sve nacije, sve promene u ceni državljanstva odražavaju promene u kursevima valuta, kao i njihove individualne zahteve za investiranje u zlatnom državljanstvu.

Diskontirani trošak državljanstva
Malta, smeštena usred Mediterana, sprovela je najveće smanjenje troškova dobijanja državljanstva. Od 2020. godine minimalni iznos investicije je pao za -43,1%. Međutim, kao poželjna evropska nacija, cena ostaje visoka i iznosi 747.666 dolara Za one koji žele da steknu neometan pristup mediteranskom načinu života i toplijim podnebljima, Malta je idealna lokacija i prilika da steknu državljanstvo sada ima značajan popust u poređenju sa 2020.

Međutim, pored najvećeg pada troškova, Malta je takođe doživela najveći porast u vremenskom roku za podnošenje zahteva za državljanstvo. Od 2020. godine, vremenski okvir se povećao za 304 dana i sada je potrebno u proseku 730 dana da se zvanično postane državljanin Malte.

Arapska nacija Jordan je takođe zabeležila značajan popust u troškovima dobijanja državljanstva, koji je smanjen za -25% od 2020. godine, pri čemu je za državljanstvo kroz ulaganje sada potrebna minimalna suma od 750.000 funti.

Sent Kits i Nevis, na Karibima, smanjio je potreban minimalni iznos ulaganja za -16,7% na samo 125.000 dolara, što ga čini jednom od najpristupačnijih od 13 nacija

Austrija je jedina druga nacija kojoj je cena zlatnog pasoša pala za -6,5 odsto od 2020. godine, iako je to i dalje daleko najskuplji put za dobijanje alternativnog državljanstva sa 3,2 miliona dolara.
Cene rastu za tursko državljanstvo
Dok Austrija ostaje najskuplja opcija, Turska je ta koja je zabeležila najveća povećanja kako u ceni tako iu vremenskom okviru za prijavu. Pre 2018. minimalna investicija za tursko državljanstvo bila je milion dolara, pre nego što je pala na 250.000 dolara. Međutim, popularnost turskog državljanstva je od tada dovela do povećanja ovih troškova za 60% na 400.000 dolara, dok se prosečan vremenski okvir povećao za 152 dana.

Verovatno je da je dugogodišnja želja Turske da se pridruži EU ključna motivacija za ovo povećanje turskog državljanstva, zajedno sa stalnim značajem jedinstvene lokacije Turske, s jedne strane u Evropi, a drugom na Bliskom istoku, koja pomaže u vožnji i povećanje vrednosti i vremena primene. Međutim, bilo je žamora da bi ova rastuća potražnja mogla dovesti do zatvaranja turske šeme Zlatnog pasoša, ili u najmanju ruku, da se minimalni prag ulaganja vrati na milion dolara.
Doslednost žalbe za državljanstvo Kariba
Karipske nacije nastavljaju da nude neke od najboljih puteva za sticanje alternativnog državljanstva ulaganjem. Ovo je, naravno, delom zbog idiličnog načina života koje obećavaju takve prelepe zemlje, ali one su takođe među najpristupačnijim investicionim opcijama.
Sveti Kits i Nevis ostaje jedna od pristupačnijih ruta sa 125.000 dolara, ali su još jeftinije susedne ostrvske države Sveta Lucija, Dominika i Antigva i Barbuda, sa minimalnim ulaganjem od 100.000 dolara. Dominika je i dalje najbrži put do sticanja državljanstva Kariba za samo 76 dana, iako je na Antigvi i Barbudi vreme potrebno za dobijanje državljanstva palo za -30 dana od 2020. godine, čime je vremenski okvir smanjen na 107 dana. Nasuprot tome, Sveti Kits i Nevis i Sveta Lucija su povećali rokove za prijavu za +84 dana, odnosno +30 dana.

Američki stručnjak za imigraciju za Astons, Alina Lesina, prokomentarisala je: „Mogućnost da se dobije alternativno državljanstvo putem investicija pruža neke fascinantne uvide u obrasce migracije ljudi sa visokim neto bogatstvom u svetu, a porast i pad popularnosti različitih šema često su vođeni bezbroj faktora. Iako su poslovni interesi svakako jedan od tih faktora, ambicija da se obezbedi bolji kvalitet života za sebe i svoje porodice takođe je pokretački uzrok i teži da donese daleko veći nivo doslednosti. Zatim jednostavno postoji mogućnost da se brzo i ekonomično izbegne pritisak radnog sveta, što je nesumnjivo razlog dugovečnosti i popularnosti karipskih zlatnih pasoša. Pristupačnost i brzina sticanja državljanstva ovih ostrvskih država čini ih pravom privlačnošću za bogate investitore koji žele nesmetan pristup načinu života koji se pruža na Karibima, a da ne žele da tamo stalno žive. “

Izvor: TravelDailyNews

Fotografija: Unsplash

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

No Content Available

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!