fbpx

Mali Lošinj izabran u Top 100 zelenih destinacija sveta

mali-losinj-2295423_1920

Mali Lošinj potvrdio je svoje mesto u skupini najboljih zelenih destinacija sveta, a ove godine je konkurisao u kategoriji „Kultura i zajednica“.

Svečana ceremonija otkrivanja „Top 100 2021.“ održana je, 5. oktobra u 13 sati tokom Globalnih dana zelenih destinacija, godišnjeg vodećeg događaja Zelenih Destinacija koji povezuje stručnjake za održivost, destinacije i turističke zajednice širom sveta.

Svake godine takmičenje „Top 100 destinacijskih priča o održivosti“ prikuplja priče o dobroj praksi destinacija širom sveta koje se dele kao inspirativni primeri drugima.

Grad Mali Lošinj svrstao se među vodećima u svojoj kategoriji zahvaljujući spomeniku lošinjske brodograđevne tradicije – logeru Nerezinac.

Restauriranjem broda, te njegovom transformacijom u interpretacijski centar, ostvarena je jedinstvena turistička infrastruktura – muzej na otvorenom, koji doprinosi vizuri tipičnih ostrvskih mesta.

Drveni jedrenjak loger „Nerezinac“ vredan je primerak tradicionalne brodogradnje i od 2010. godine na listi je zaštićenih kulturnih dobara Ministarstva kulture RH.

„Drago nam je što je Lošinj ponovo prepoznat kao jedna od najboljih zelenih destinacija. U obnovu, odnosno i gradnju interpretacijskog centra pomorske baštine ostrva Lošinja – loger „Nerezinac“ bila je uključena kompletna lokalna zajednica – više od 200 lokalnih osoba učestvovalo je u procesu obnove i izgradnje interpretacijskog centra na brodu loger. To je izuzetan primer kako, u integriranoj saradnji sa svojim stanovnicima i posetiocima, dolazimo do rešenja kako razvijati, ali u isto vreme i sačuvati trajnu kvalitetnu destinaciju za suživot stanovnika i ugodan boravak gostiju.“ izjavio je direktor Turističke zajednice Grada Malog Lošinja Dalibor Cvitković.

Osim Malog Lošinja, među TOP 100 zelenih destinacija sveta, našle su se još dve hrvatske destinacije – Lika Klaster s pričom „Lokalni proizvodi u funkciji razvoja održive destinacije“ u kategoriji „Lokalizacija destinacijskog lanca snabdevanja“ te Istra s pričom „Palud – Zaštita biološke raznolikosti u močvarnim područjima manjeg obima“ u kategoriji „Priroda i ekoturizam“.

Komisija organizacije Zelene Destinacije (Green Destinations Story Awards Jury) sačinjavala se od Top 100 tima, raznih državnih stručnjaka te Green Destination partnera, a u koordinaciji organizacije Zelenih Destinacija (Green Destinations).

Projekt Loger Nerezinac takođe je u finalu izbora najbolje evropske destinacije održivog kulturnog turizma – Destination of Sustainable Cultural Tourism, Evropske mreže kulturnog turizma (ECTN). Dodela nagrada održaće se 21. oktobra u Atini.

Izvor: Turizmoteka

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

No Content Available

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!