fbpx

Makarska rivijera je prepuna, ne preporučuje se dolazak bez rezervacije

Croatia

Velika letna smena turista na Makarskom primorju obavlja se uz gužve na putevima i duža čekanja u trajektnim pristaništima, a u vrelom turističkom letu na Makarskoj rivijeri uživa 59.000 turista.

Na području od Brela do opštine Gradac, prema informacijama iz turističkih organizacija, odmor provodi 59.000 registrovanih domaćih i stranih gostiju što je oko 80-ak posto u odnosu na isto vreme rekordne 2019.

Po broju turista vodi Makarska sa 16.500 gostiju, u Baškoj Vodi gde se takođe traži “krevet više” odmara se 11.800 turista, u Tučepima ih je više od 8000, u Podgori 5600, dok ostali borave u Živogošču i mestima Opštine Gradac.

Dobra popunjenost hotela, kuća za odmor i apartmana

Hoteli posluju s vrlo retkim slobodnim sobama samo za noć ili dve, pa se za nastavak letovanja preporučuje prethodna rezervacija smeštaja. Kuće za odmor kao i apartmani kod privatnih kućevlasnika na celom Makarskom primorju također su vrlo dobro popunjeni, pa je neretko potrebna i prethodna rezervacija i u privatnom smeštaju.

U turističkim organizacijama kažu kako je julski deo leta i početak avgusta prijatno iznenadio i hotelijere i turističke radnike, a direktorka Turističke organizacije u Brelima Valentina Vitković dodala je kako nije očekivala tako dobru špicu turističke sezone.

Prvi vikend avgusta protekao je sa znatno povećanim prometom na putevima Makarskog primorja i u trajektnim pristaništima.

Otežan promet na putevima, trajekti popunjeni

Na državnom putu D8 vozi se u dugim isprekidanim kolonama s povremenim kratkim zastojima, a gužve se stvaraju se na prilazima turističkim mestima. Promet je znatno povećan na državnom putu 535 od Baškog Polja do tunela Sveti Ilija u Bastu, dok na ulazu na autoput kod Zagvozda čeka se u koloni vozila dužoj od 1,5 kilometara.

Trajekt Pelješčanka na liniji Makarska – Sumartin je za sve plovidbe popunjen, a tek je nekoliko slobodnih mesta za vozila ostalo za sutrašnju večernju plovidbu, dok iz Sumartina prema Makarskoj za sve današnje i sutrašnje plovidbe trajekt je takođe popunjen. Na liniji Drvenik – Sučuraj neprestano plove dva trajekta, čekanje na ukrcavanje u Drveniku je oko dva sata, a toliko dugo čeka se i u luci Sučuraj za povratak s ostrva Hvara prema kopnu.

Autobusi pri dolasku u Makarsku iz pravca Splita kasne do 40-ak minuta, a kašnjenja u dolasku su i na drugim linijama. Inače, prema informacijama hotelijera i njihovom stanju bookinga kao i informacijama iz turističkih organizacija o najavama dolaska gostiju u privatni smeštaj, očekuje se dobra popunjenost smeštajnih kapaciteta i u nastavku avgusta.

Izvor: telegram.hr/HINA

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

No Content Available

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!