fbpx

Majevica ujedinila pet opština u razvoju planinskog turizma – Trasirana biciklistička staza duga 80 km

cycling-1533270_1920

Razvoj planinskog turizma na Majevici sve je aktuelniji, a zahvaljujući trogodišnjoj saradnji opština iz Tuzlanskog Kantona i RS, odnosno Teočaku, Sapni, Čeliću, Loparama i Ugljeviku.

Saradnja je ostvarena na inicijativu OSCE-a u BiH. Planina Majevica je sa sadržajima i prirodnim bogatstvima idealno mesto za odmor, rekreaciju i uživanje u bogatoj gastronomskoj ponudi, kao i ruralni turizam.

Majevički i podmajevički kraj ima velike mogućnosti za razvoj turizma koji bi Majevicu pretvorio u turističku atrakciju.

– Mislim da ima više nego dobrih ideja, ali i ideja koje izlaze iz okvira koje smo mi zamišljali, što je dokaz da ovih pet opština ima jako dobru saradnju i dobru budućnost. Ideje koje se nameću idu dosta šire od samog turističkog razvoja Majevica – smatra Damir Gnjidić iz OSCE-a.

Za razvoj bilo kojeg turizma, pa i planinskog, potrebni su infrastruktura, oznake, signalizacija, a to sve je teži zadatak za opštine koje nisu baš razvijene. Međutim, uz zajednički rad pomaka ima.

– Mi male opštine, u okruženju velikih, ekonomski jačih, prostor za saradnju tražimo u međusobnoj komunikaciji. Mislim da je ovo dobar primer kako se može pokrenuti nešto i zajednički delovati i stvarati novi potencijali – ističe Željko Kerović iz opštine Lopare.

Dosadašnje aktivnosti su rezultirale trasiranjem biciklističke staze Via Majevica, koja se nalazi u svih pet opština i duga je gotovo 80 km. Potom je urađena zajednička veb-stranica Visit Majevica, za koju su zaslužni mladi iz pomenutih pet opština.

– Realizacijom ovih aktivnosti se stvaraju kavlitetniji odnosi između ovih pet opština iz oba entiteta. Sa druge strane, mlade ljude uključujemo u realizaciju sportskih i drugih aktivnosti – kaže Hanifa Selamović, članica Radne grupe iz Sapne.

Uskoro će biti objavljen i promotivni film “Majevica – druga priča”, koji će pokazati sve prirodne i druge resurse kojima obiluju mesta oko ove planine. Osim toga, radi se i na pripremama za posete određenih donatora i definisanje zajedničkih projekata koji će biti prezentovani donatorima i agencijama.

Majevički kraj nudi niz društvenih aktivnosti, a neke od održanih su biciklistička trka “Via Majevica”, rekreativna trka “Sapanjska biciklijada”, potom smotra šljive, voćnih rakija i meda u Ugljeviku, koja je odlična prilika da domaći proizvođači predstave svoje proizvode, a popularno je i “Sapanjsko leto”.

Posebno su atraktivne biciklističke avanture, koje su dobar način da posetioci upoznaju kulturno-istorijske znamenitosti i pejzaže majevičkog kraja.

Izvor: eKapija

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

No Content Available

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!