fbpx

Lufthansa nastavlja da otpušta radnike

passengers-519008_1920

Koronakriza je nemačku aviokompaniju Lufthansa pogodila snažnije nego što se očekivalo, što znači da će biti zatvoreno još više radnih mesta.

Lufthanza pooštrava mere štednje i iz saobraćaja povlači više aviona nego što je prvobitno bilo planirano, prenosi Dojče vele (DW) saopštenje uprave ove kompanije.

Razlog je znatno sporiji oporavak vazdušnog saobraćaja, teško pogođenog pandemijom korone.

Od flote koja je brojala 760 aviona, najmanje 150 ostaje trajno na zemlji. To se odnosi i na najveći putnički avion na svetu: A380 će biti izbačeni iz upotrebe, ukoliko proizvođač Airbus ne bude hteo da ih primi nazad. I avioni tipa A340-600 više neće leteti.

Izvršni direktor Lufthanse, Karsten Špor, planira takođe da dodatno smanji broj radnih mesta, kako bi se smanjili troškovi.

Bez nekih detalja, saopšteno je da će biti ukinuto više od 22.000 radnih mesta s punim radnim vremenom.

U dogovoru sa sindikatima, broj tehnoloških viškova trebalo bi da bude ograničen.

Zbog korona-krize vazdušni saobraćaj je velikim delom obustavljen. Interkontinentalni saobraćaj jeste ponovo uspostavljen, ali je na veoma niskom nivou.

Lufthansa i njene sestrinske kompanije – Eurowings, Swiss Airlines, Austrian Airlines i Brisel Airlines – imaju problem sa složenim ograničenjima ulaska u mnoge zemlje. Trenutno još jedino teretni avioni donose zaradu.

Samo uz pomoć velike finansijske pomoći država u visini od ukupno 9 mlrd EUR uspelo se da se spreči kolaps veoma zaduženog koncerna MDax.

Prema podacima uprave, kompanija svakog meseca gubi 500 mil EUR likvidnih sredstava. Ta brojka bi do zime trebalo da se smanji na 400 mil EUR, između ostalog napuštanjem iznajmljenih poslovnih prostorija.

Od ukupno 138.000 ljudi koji su početkom godine širom sveta radili za Lufthansu, prema najnovijih podacima, sada ih ima oko 128.000, piše DW.

Bez posla su, pre svega, ostali zaposleni u inostranstvu, dok u Nemačkoj za veliki broj zaposlenih još uvek nema dogovora sa sindikatima.

Izvor: eKapija

Fotografija: ilustracija, Pixabay

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!