fbpx

Lošinj potvrdio svoju poziciju vodećih hrvatskih destinacija sa najviše ostvarenih noćenja

mali-losinj-2295423_1920

Sa ostvarenih 284.403 noćenja i 46.223 dolazaka u prvih šest meseci ove godine, Lošinj je ostvario povećanje od 45,3 % noćenja i 44,4 % više dolazaka u odnosu na isto razdoblje prošle godine i potvrdio svoju poziciju vodećih hrvatskih destinacija sa najviše ostvarenih noćenja.

U segmentu turističkog smeštaja u dosadašnjem delu godine najpopularniji su kampovi s učešćem od 34,7  % i povećanjem od 68,5 % u odnosu na prošlogodišnje rezultate. Raduje da su gosti i ove godine prepoznali sigurnost boravka u privatnom smeštaju, te je taj smeštaj s udelom od 19,6 % zabeležio povećanje od 38,4 % u odnosu na prošlu godinu.

Ostali ugostiteljski objekti za smeštaj ostvarili su učešće od 13,5 % i povećanje od 83,6 %, dok je u hotelima ostvareno 13,3 % udela u noćenjima s 42,5 % povećanja. Nekomercijalni smeštaj beleži udel u ukupnom turističkom prometu od 18,8 %.

Vodeće tržište je Slovenija s udelom od 31,8 % u ukupnim noćenjima. Najveći porast noćenja od 59 % zabeležen je kod gostiju iz Nemačke ( učešće od 19,7 % )  i Austrije  (učešće od 8,6 % ) porast od 51,6 % rezultat je provedene promotivne kampanje Lošinja u nemačkim medijima gde je naglašena prednost Lošinja kao ostrvske destinacije. Zatim sledi poseta gostiju iz Italije koji su ostvarili udeo od 3,9 % dok ostale zemlje učestvuju s 14,6 %.

Od ukupnih noćenja, 78,6 % ostvarili su strani turisti. No, značne su i posete domaćih gostiju u ovom razdoblju s udelom od 21,4 % u ukupnom turističkom prometu i povećanjem od 50,6 % u noćenjima i 65,7 % u dolascima.

U mesecu junu zabeležen je turistički promet od 208.334 noćenja i 32.031 dolazaka što predstavlja ostvarenje 35,5% povećanja noćenja i 28 % više dolazaka.

Ostvarenje ovakvih pokazatelja rezultat je promocije ključnih atributa imidža ostrva Lošinja, prijatne klime, bogate raznolikosti i prirodnih lepota, kao i truda i aktivnosti svih učesnika na destinaciji. Posebno ovde treba istaknuti marketinšku kampanju na vodećim nemačkim portalima (T-online.de i web.de) pod nazivom „Natur, die Heilt“ (Priroda, koja leči) koja je bila geotargetirana u dve nemačke pokrajine Bayern i Bad Württemberg, te ostvarila  više od 2.300.000 pregleda.

Zadovoljstvo nam je da su gosti prepoznali sve prednosti destinacije Lošinja kao ostrva vitalnosti i u  odabiru smeštaja najpopularniji segmenti su kampovi i privatni smeštaj koji gostima pružaju dodatnu sigurnost i odvojenost. Dodatno radimo na sigurnosti gostiju, te smo osigurali drive-in lokaciju za brza antigenska testiranja bez prethodne najave, uz mogućnost bezgotovinskog plaćanja i subvencioniranu cenu testa od 100 kn. Trenutno na Lošinju boravi 12.000 gostiju što je index 77 u odnosu na 2019 godinu, verujem da uz dobru epidemiološku situaciju možemo očekivati uspešan nastavak turističke godine“, izjavila je predsednica Turističke zajednice Grada Malog Lošinja Ana Kučić.

Izvor: HrTurizam

Fotografije: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!