fbpx

Loša sezona za turizam u Dubrovniku – Trećina rezultata iz 2019. godine

dubrovnik-city-2236067_1920

Za razliku od ostatka Hrvatske, gde je broj turista u prvoj polovini augusta na oko 70% u odnosu na isto razdoblje prošle godine, Dubrovnik beleži dosta lošije rezultate.

U Dubrovniku trenutno boravi oko 11.200 turista, što je 39% od prošlogodišnjih rezultata. Uglavnom je reč o gostima iz Velike Britanije, Francuske i domaćim gostima.

Međutim, restriktivne mere koje uvode pojedine zemlje utiču na dalje rezervacije, navodi HRT.

Na današnji dan Dubrovnik ima 2.675 dolazaka (36% od tog datuma 2019. godine) i 11.232 noćenja (39% od tog datuma lani).

Najviše turista je iz Velike Britanije, Francuske, Hrvatske, Nemačke, Poljske, Italije, Ukrajine, Španije, BiH i Rumunije.

Ostvarena je trećina prošlogodišnjih turističkih rezultata, što ipak nije najcrnji scenario kojeg su se oni koji iznajmljuju smeštaj u Dubrovnku pribojavali.

– Otkazivanje se oseti kada se najave ovako malo restriktivnije mere, kao što je to Austrija učinila, ali možemo reći da Englezi i Nemci izvlače širu sliku – kaže Nino Dubretić, direktor agencije za privatni smeštaj u Dubrovniku.

Zbog većeg broja obolelih, te najave uvođenja obaveznog karantina za povratnike u pojedine evropske zemlje nakon odmora u Hrvatskoj, na krajnjem jugu beleže i otkazivanje rezervacija, no optimizam ipak postoji.

– Dosta smo dobili onih gostiju koji do sada nisu dolazili u Dubrovnik, s tim da smo se, naravno, prilagodili i što se tiče ponude i cena. I, mislim, da smo se dobro prilagodili – kaže Nikolina Farčić, predsednica Ceha ugostitelja i turističkih delatnika Dubrovačko-neretvanske županije.

Izvor: eKapija

Fotografija: ilustracija: Pixabay

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!