fbpx

Liverpool obrisan s popisa kulturne baštine UNESCO-a

liverpool-1500885_1920

Liverpool se više ne nalazi na popisu svetske baštine UNESCO-a. Odlučio je tako odbor za svetsku baštinu, koji je tajnim glasanjem uklonio “Liverpool – pomorski i trgovački grad” s popisa na kojem se nalazi više od 1100 lokacija širom sveta. Svetska baština Ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost i kulturu (UNESCO) mesta su od značaja za kulturnu ili prirodnu baštinu, a na tom popisu nalazi se i deset lokacija u Hrvatskoj.

Liverpool je svoje mesto u izabranom društvu izgubio “zbog nepovratnog gubitka atributa koji prenose izvanrednu univerzalnu vrednost dobra.” Uvršten je na popis 2004. godine, a od 2012. premešten je na Popis svetske baštine u opasnosti, zbog predloženih izmena u zaštićenoj zoni. Radilo se o planu regeneracije njegove istorijske rive vrednom 7 milijardi dolara, koji je prouzročio uklanjanje grada s popisa. Projekat takođe uključuje izgradnju luksuznih stanova i novi stadion Nogometnog kluba Everton, čija bi izgradnja trebala započeti za nekoliko dana, što je izazvalo zabrinutost i “ozbiljno pogoršanje” istorijske lokacije.

Istorijsko središte i pristaništa Liverpoola bili su upisani kao svedoci razvoja jednog od glavnih svetskih trgovačkih centara u 18. i 19. veku. Lokacija je takođe ilustrovala pionirski razvoj moderne tehnologije pristaništa, transportnih sistema i upravljanja lukama.

Nakon doline Elbe u Dresdenu u Nemačkoj i arapskog svetišta Oryx u Omanu, Liverpool je treća lokacija koja je izgubila status svetske baštine. U Evropi trenutno se nalaze još dva mesta na Popisu svetske baštine u opasnosti: istorijski centar Beča i srednjovekovni spomenici na Kosovu.

Gradonačelnica Liverpoola Joanne Anderson izjavila je kako je razočarana i zabrinuta, te smatra neshvatljivim ovu odluku kojom bi UNESCO radije da Bramley Moore Dock ostane zapušten, umesto da daje pozitivan doprinos budućnosti grada i budućnosti njegovih stanovnika.

Zasedanje Odbora za svetsku baštinu UNESCO-a održava se putem interneta i traje do 31.jula. Na dnevnom redu naći će se brojna pitanja vezana uz ovu i prošlu godinu, kada je godišnji sastanak odložen zbog pandemije koronavirusa.

Izvor: HrTurizam

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

No Content Available

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!