fbpx

Lipska pećina – Nezaobilazna atrakcija za sve ljubitelje aktivnog odmora 

7F50C647-2C70-4EDB-B04F-F1FECC022523

U selu Lipa Dobrska, nedaleko od jezgra Cetinja, nalazi se jedinstveni speleološki dragulj. Otvorena za posete 2015. godine, Lipska pećina domaćim i stranim turistima pruža nezaboravan doživljaj i beg od gradske vreve. Kao zaštićeno prirodno dobro, nezaobilazna je atrakcija za sve ljubitelje aktivnog odmora. 
Predivan pogled na okolna brda već se pruža sa parkinga lokaliteta, gde posetioce dočekuje ljubazno osoblje. Nakon što kupe ulaznice i informišu se o uzbudljivoj ekspediciji, gosti imaju priliku da kratko predahnu i probaju razne vrste domaćeg soka u obližnjem kafiću.
Direktor marketinga i pomoćnica direktora turističkog preduzeća Lipska pećina Milena Raičević, upoznaje nas sa ponudom prve pećinske atrakcije u Crnoj Gori.

– Naša najpopularnija tura traje 60 minuta i počinje vožnjom vozićem. Vozić posetioce vozi od parkinga do ulaza u Lipsku pećinu. Posetioce dočekuje vodič. Sa vodičem obilaze speleološki objekat, ujedno dobijajući puno informacija o nastanku i istorijatu pećine.

Raičević ističe da je pećina valorizovana u dužini od 600 metara. Skreće pažnju na činjenicu da je reč o kompleksnom speleološkom sistemu i da veliki broj kanala nije ni istražen. Vode se održivom praksom i trude da ne preteraju sa eksponiranjem podzemnog objekta. Najvećim intezitetom rade tokom letnjih meseci, a razlog tome su klimatski uslovi i podneblje podložno snežnim padavinama. Za realizaciju tura, zadužena su profesionalna lica.

– Naši vodiči dolaze sa prostora prestonice Cetinje. To su vodiči koji su obučeni za vođenje tura u speleološkim objektima. Njihov posao je zaista specifičan. To nije posao vodiča u otvorenom prostoru. Oni imaju i odgovornost da nekada vode posetioce koji se po prvi put susreću sa speleološkim objektom ovakovog tipa. Ono što je lepota njihovog posla jeste što strancima koji posećuju zemlju predstavljaju naše najvrednije lokalitete – objašnjava direktor marketinga.

Angažovana kao vodič, Jelena Perović već nekoliko godina upoznaje turiste sa zanimljivostima Lipske pećine. Kaže da ih najviše interesuje priča o pronalasku podzemnih kanala.

– Pećina je otkrivena sredinom 19. veka zahvaljujući psu koji je slučajno upao kroz jamu. Tada su meštani čuli lavež i misli su da se radi o pukoj jami. Nisu bili svesni postojanja pećine, sve dok nisu odlučili da se spuste užetom, noseći za sobom baklje i fenjere. Posetioci se raduju kada čuju da je pas preživio – kroz osmeh priča Jelena. 
Otkriva da pećinske ukrase kreira voda koja sadrži kalcijum karbonat i velike količine minerala. Kada minerali ostanu na plafonu, tako se kreiraju stalaktiti koji su šuplji i voda teče kroz njih. Nakon toga, kapljica pada na tlo i formira stalagmite koji su deblje ispunjeni i rastu od poda ka vrhu.
– Takođe, štampamo naše mape gde svaki posetilac može da vidi 20 turističkih atrakcija u Crnoj Gori, tako da ovom prilikom promovišemo celu zemlju i savetujemo ih šta mogu da posete nakon pećine – ističe Perović. Ni turisti ne kriju oduševljenje.
Za Artema iz Jermenije, pećina predstavlja impresivno zdanje.
-Ovde je stvarno interesantno i prelepo. Sjajno iskustvo. Preporučiću svim prijateljima da posete ovo mesto. Snimanje unutar pećine je zabranjeno, dok je fotografisanje bez upotrebe blica dozvoljeno. U turističkom preduzeću Lipska pećina podsećaju da su najveću posećenost zabeležili 2019. godine i da od ove letnje sezone očekuju veliki uspeh. 

O terminima za posete i ceni karata, turisti se mogu informisati putem veb sajta: lipskapecina.me.
Svesni da postoji prostor za unapređenje i pametno iskorištavanje potencijala, nadaju se će Crna Gora u budućnosti više ulagati u ovu granu turizma.

Izvor: eKapija

Fotografija: Pixabay


PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!