fbpx

Kuba – spomenik Ernestu Hemingveju

cars-1638594_960_720

Enest Hemingvej je 1928. prvi put došao u Havanu, u grad koji će ga toliko oduševiti svojom gostoprimljivošću i opuštenim načinom života da će 1932. odlučiti da se tu i preseli.

Hemingvej je rođen 1899. godine u Ouk Parku, Ilinoisu u Sjedinjenim Američkim Državama, a živeo je u Čikagu, Ki Vestu, Torontu, Parizu, Španiji, ali se na Kubi zadržao duže nego na ostalim metima. Na Kubi je proveo skoro 30 godina, gde je napisao neke od njegovih najčitanijih knjiga poput „Starac i more“, za koga je 1953. godine dobio Pulicerovu nagradu i „Za kim zvona zvone“, roman o Španskom građanskom ratu, o kome je kao novinar izveštavao.

Hemingveja je privukao stari deo Havane, gde je sedam godina odsedao u hotelu „Ambos Mundos“. U ovom hotelu, u sobi broj 511, do danas su sačuvane njegove lične stvari i ova soba je pretvorena u mali muzej.

1939. Hemingvej se sa tadašnjom ženom Martom Gelhort preselio na imanje u predgrađu Havane, San Francisko de Paula, koji je tada bio tih i udaljen kraj, dok je danas jedna od posećenijih turističkih lokacija. U ovoj kući će živeti do 1960. godine, kada će se vratiti u Ameriku.

Prema Kubanskoj vladi Hemingvejeva porodica je ovu kuću poklonila Kubi, a prema Mari Velš, poslednjoj supruzi Hemingveja, vlada Kube je samo obavestila porodicu da je imovina konfiskovana.

Hemingvejeva kuća je pretvorena u muzej pod nazivom „Finca Vigia“, a Kuba i Sjedinjene Amerčke Države, uproks dugogodišnjim lošim međunarodnim odnosima, imaju potpisan sporazum o očuvanju zaostavštine Ernesta Hemingveja.

25. jula 1960. Hemingvej je napustio Kubu. Za sobom je ostavio 9.000 knjiga, pisma i telegrama, 2.000 fotografija. Četvrtina knjiga sadrži fusnote koje je zapisivao dok je čitao. U kući se nalaze umetničke slike, lovačke trofeje, kao i stočić pun pića, gde je voleo da priprema koktele, kao i gramofon i ploče Baha, Betovena, Benija Gudmana, koje je veleo da sluša. Sve što je ostavljeno danas je deo muzeja „Finca Vigia“, koga godišnje poseti blizu 150.000 posetilaca.

U blizini kuće nalazi se ribarski brod „Pilar“, na kome je Hemingvej pisao, čitao i lovio ribe 27 godina, kao i grobovi Hemingvejevih pasa i mačaka koje je mnogo voleo.

Hemingvej je bio veliki ljubitelj koktela, a barovi „Floridita“ i „Bodigita“ u koje je voleo da odlazi su zbog slavnog pisca jedne od nezaobliznih turističkih atrakcija na Kubi. Na zidu „Bodegiti“ stoji natpis koji je Hemingvej napisao „Mohito pijem na Kubi, a daikiri na Floridi“. U baru „Floridita“ stoje njegova skulptura za šankom i slike, među kojima je i jedna sa Fidel Kastrom.

1954. dobio je Nobelovu nagradu za književnost, koju je predao Katoličkoj crkvi, jer je želeo da nagradu pokloni narodu Kube. Nagrada je izložena u svetilištu u malom gradu El Kobre, u blizini grada Santjago de Kuba.

Autor: B. S.

Fotografije: Pixabay

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!