fbpx

Kroz inicijativu “Najbolja sela u turizmu” prepoznati potencijali Godinja i Gornje Lastve

mountains-2154198_1920

Svetska turistička organizacija (UNWTO) je u okviru inicijative “Najbolja sela u turizmu”, prepoznala potencijale sela Godinje i Gornja Lastva, saopšteno je iz Ministarstva ekonomskog razvoja.

Tokom Generalne skupštine UNWTO koja se održava u Madridu objavljeni su rezultati prvog izdanja inicijative “Best Tourism Villages/Najbolja sela u turizmu”, a među onim koja su odabrana u kategoriji za “Program unapređenja” su sela Godinje iz Bara i Gornja Lastva iz Tivta.

– Kroz inicijativu “Najbolja sela u turizmu”, zemlje članice UNWTO imale su pravo da konkurišu sa po tri predloga, a od ukupno 174 prijave proglašena su 44 sela kao najbolja. Deo ove inicijative je i “Program unapređenja” za koji je odabrano 20 sela iz celog sveta, a Crna Gora je jedina zemlja iz koje su uvrštena čak dva sela – navodi se u saopštenju.

Kroz pomenuti Program će ovim selima biti pružena podrška od strane UNWTO i njenih partnera, kako bi se postojeći potencijali poboljšali, a ponuda dodatno ispromovisala.

– U pismu koje je generalni sekretar UNWTO Zurab Pololikašvili uputio ministru ekonomskog razvoja Jakovu Milatoviću navodi se da će Godinje i Gornja Lastva dobiti podršku ove organizacije kako bi zajednički radili na unapređenju uloge turizma u očuvanju ruralnih područja. Istaknuto je i da bi turizam trebalo da bude pokretač razvoja, kako bi se na pravi način valorizovala sela i očuvalo njihovo kulturno i prirodno bogatstvo, kao i autentične vrednosti – navode iz ministarstva.

U okviru zasedanja Generalne skupštine učestvuje 500 delegata među kojima su ministri turizma zemalja članica, predstavnici brojnih partnerskih organizacija, lideri iz privatnog i javnog sektora iz oblasti turizma. Crnu Goru na ovoj sednici predstavlja v.d generalne direktorke za razvojne politike u turizmu u Ministartsvu ekonomskog razvoja, Aleksandra Gardašević Slavuljica.

– Generalna skupština prilika je i da se razgovara o odgovoru UNWTO na uticaj pandemije i međusobne saradnje zemalja članica. Tokom ovog važnog događaja za turizam, neke od glavnih tema bile su i inovacije, osnaživanje mladih i odnos turizma i ruralnog razvoja – zaključuje se u saopštenju.

Izvor: eKapija

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!