fbpx

Kreću letovi iz SAD-a za Dubrovnik

plane-2633883_1920

Hrvatska je ove najizazovnije turističke godine postala nikad povezanija sa Amerikom. United Airlinesa, Pragus.One i Delta Air Lines direktno će povezivati SAD-a sa Hrvatskom, tačnije sa Dubrovnikom.

Dva američka avioprevoznika, United Airlines i Delta Air Lines, ove nedelje pokreću svoje sezonske linije iz New Yorka za Dubrovnik i to ranije nego što je prvo najavljeno.

Prvi, inaguracijski let United Airlinesa poleteće u četvrtak, 01. jula, dok će Delta Air Lines prvi let prem Dubrovniku obaviti dan kasnije.

Nova aviolinija Delta Air Linesa prometovaće četiri puta nedeljno između aerodroma John F. Keneedy (JFK) u New Yorku i aerodroma Dubrovnik. Prema Hrvatskoj će prometovati avioni tipa Boeing 767-300 s 226 sedećih mesta, a prema programu leta u Dubrovnik će sletati u julu, avgustu i septembru, i to sredom, petkom, subotom i nedeljom.

Gradonačelnik grada Dubrovnika, Mato Franković izrazio je zadovoljstvo uvođenjem aviolinije koja, prema njegovim rečima, otvara novu stranicu za dubrovački turizam. “Dubrovnik nakon više od 30 godina dobija direktnu liniju iz New Yorka, koja će omogućiti brojnim Amerikancima dolazak u naš grad bez presedanja, ali će i brojnim našim sugrađanima približiti New York. Koliko je važno da u ovom periodu čak dve različite kompanije povezuju Dubrovnik sa SAD-om, o tome bi trebali bi pisati svi mediji. Jer u vreme pandemije i neizvesnosti i činjenice da je pandemija i dalje prisutna u svetskoj populaciji, postoje kompanije koje su zainteresirane za naš grad i našu državu, a posebno mi je drago da je to tržište SAD-a” rekao je Franković te naglasio kako se nada da će linija ostati i u budućnosti i produžiti se na više meseci i da će na kraju postati celogodišnja linija.

Pre pandemije, broj američkih turista u Hrvatskoj je bio u porastu, s više od 550,000 posetilaca u 2018. godini – 23% više u odnosu na 2017., prema Ministarstvu turizma RH. Državni zavod za statistiku izvestio je da 10% posetilaca Dubrovnika čine posetioci iz SAD-a, što predstavlja njegovo drugo najveće tržište, nakon britanskog tržišta.

Direktor Aerodroma Frano Luetić istakao je kako su gosti iz SAD-a do sada morali predsedati do Hrvatske i Dubrovnika.

Iako smo imali dosta turista iz SAD- a, oni su morali dolaziti indirektno, koristili su velike aerodrome u Europi kao što su Frankfurt, Zurich, London, Rim itd. kako bi stigli u Dubrovnik, što u današnje vreme avio prometa, koji je svakim danom sve više razvijen, nije ugodno putnicima. To im je stvaralo i dugo vreme putovanja, čekanje na aerodromima za presedanje, a takve karte su i skuplje“, rekao je direktor Luetić.

Uspostavljanjem Deltinih letova za Dubrovnik otvoreno je 60 novih radnih mesta, rekao je regionalni direktor prodaje Delta Air Linesa Thomas Brandt, te dodao kako su ponosni što podupiru turistički oporavak Hrvatske, dok istovremeno osiguravaju sigurno okruženje za putovanja u skladu sa zahtevom zemlje za dokaz o vakcinaciji ili o negativnom testu za sve putnike pre nego što se ukrcaju na let.

Izvor: HrTurizam

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!