fbpx

Kreće promotivna kampanja – BiH kao najuzbudljivija destinacija na TripAdvisoru

bosnia-2058087_1920

U zimskom ambijentu Trebevića administratorka Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) Samantha Power i federalna ministarka okoliša i turizma Edita Đapo u petak, 21. januara, pokrenule su promotivnu kampanju BiH kao najuzbudljivije destinacije na TripAdvisoru, najvećoj svetskoj platformi za putovanja.

– Čast mi je što sam na Trebeviću gde mogu pokrenuti ovu kampanju koja poziva sve da osete ovu lepotu koja oduzima dah. Ovo je narod koji ima mnogo toga za ponuditi. Ljudi ovde imaju priliku Bosnu i Hercegovinu pretvoriti u novu veliku turističku destinaciju u Evropi. Pre pandemije na turizam je otpadalo gotovo 10 posto BDP-a ove zemlje i uz pravi pristup oporavku nakon pandemije u ovoj industriji, ona može dodatno porasti – rekla je Power.

USAID je tokom protekle decenije podržao napore na promociji turizma u BiH.

– Podržali smo vas u izgradnji Via Dinarice, uspeli smo razviti jednu stazu za pešačenje svetskog nivoa. Panedmija je to zaustavila, ali kada dođe do prekretnice, što će se desiti, USAID ostaje spreman da pomogne BiH da ponovno oživi te ture. Projekat USAID turizam nastoji i privući veći broj međunarodnih letova u BiH. Radi se o putnim agencijama i tour operaterima da organizuju veći broj dolazaka u zemlji. Kada se povuče pandemija, turizam može još jednom postati motor ekonomskog razvoja BiH kao izvor ponosa koji ujedinjuje ljude iz svih sfera – poručila je Power.

Federalna ministarka okoliša i turizma Edita Đapo naglasila je da u BiH imaju značajne znamenitosti koje su među najlepšim u Evropi.

– Međutim, suočavamo se s mnogo izazova, kako da taj turistički potencijal koji imamo maksimalno iskoristimo i stavimo u funkciju ekonomskog razvoja naše zemlje. Projekat koji danas slavimo jeste pokretanje jedne međunarodne promocije BiH sa TripAdvisorom koji predstavlja globalnu svetsku internet platformu za turizam – navela je Đapo.

TripAdvisor kampanju finansira Federalno ministarstvo okoliša i turizma, a implementira Privredna komora FBiH uz podršku USAID Turizam projekta. Cilj kampanje je, kako je rečeno, podizanje turističke atraktivnosti BiH na prioritetnim tržištima poput Austrije, Nemačke, Turske, Srbije, Hrvatske, te državama Persijskog zaliva.

– Kampanja sadrži 26 interesantnih mesta, pomno odabranih i već je prikazala najbolje što BiH ima za ponuditi – rekao je direktor Destinacija za TripAdvisor Justin Reed.

Takođe, na promociji kampanje prisustvovala je ministarka trgovine i turizma Republike Srpske Suzana Gašić, koja je predstavila i druge turističke inicijative, te najavila da će Svetsko prvenstvo u raftingu 2022. biti održano u maju u Banjaluci.

– Na ovom bitnom događaju želimo da iskažemo i na koji način je saradnja do sad tekla između Ministarstva trgovine i turizma Republike Srpske, Ministarstva okoliša i turizma Federacije BiH i USAID-a tokom proteklih 15 godina. Bilo je zaista dosta dobrih projekata, a ima i onih koji se posebno izdvajaju. Pandemija nas je ometala u ovom proteklom periodu koja je imala veliki uticaj na turizam. U narednom periodu se nadamo poboljšanju situacije, a i novim brojnim projektima u kojim ćemo svi učestvovati na razvoju turizma i RS-a i Bosne i Hercegovine u celosti – izjavila je Gašić.

Izvor: eKapija

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!