fbpx

Kreće izdavanje “COVID potvrda” na nivou EU

vaccination-certificate-6330603_1920

Od 1.7. svi građani EU koji imaju COVID potvrdu moći će ući bez ikakvih ograničenja u RH. Oni koji nemaju potvrdu, moći će ući s negativnim PCR testom ne starijim od 72 sata ili brzim antigenskim testom ne starijim od 48 sati, s potvrdom o preboljenju ili potvrdom o vakcinaciji.

Povodom novih mera protiv covida-19, koje stupaju na snagu 1. jula, vođa Nacionalnog sedišta civilne zaštite Davor Božinović najavio je da će od sutra digitalne covid potvrde u Hrvatskoj biti u masovnijoj upotrebi kad je reč o  javnim manifestacijama s više od 100 osoba.

Nova odluka o prelazu granice usklađena je sa onom na nivou EU-a, budući da 1. jula stupa na snagu primena evropskih digitalnih potvrda. To znači da u Hrvatsku mogu bez ograničenja ući svi građani EU-a, rekao je Božinović, a prenose iz Vlade RH.

Kako je za očekivati da tu potvrdu još nemaju svi, iako su juče tri poverenika EU-a poslala pismo državama članicama da ubrzaju proces izdavanja covid potvrda, mi ćemo ih puštati kao i dosad – s potvrdama o vakcinaciji, preboljenoj bolesti i testiranju brzim antegenskim testom ne starijim od 48 sati i PCR testom ne starijim od 72 sata“, rekao je Božinović.

Građani Srbije i BiH mogu u Hrvtaksu bez posebnih razloga, ali uz tri dokaza kao i svi drugi građani.

Osobe koje dolaze iz trećih zemalja više neće morati imati poseban razlog za dolazak u Hrvatsku i dokazivati nužnost putovanja, ali će morati predočiti jedan od dokaza da su vakcinisani, preboleli covid ili nedavno testirani.

HZJZ će na mrežnim stranicima redovno objavljivati popise zemalja na koje se primenjuju posebne epidemiološke mere. Građani iz tih zemalja, a to su uglavnom države koje će ući u crveno ili tamno crveno, moraće imati PCR test ne stariji od 48 sati, te će im biti određena samoizolacija u roku 14 dana“, najavio je Božinović.

Covid potvrde za koncerte i festivale

Što se tiče upotrebe digitalnih potvrda na nacionalnom nivou, njihova će se uporaba odnositi na klubove, koncerte, manifestacije i druge događaje koji se odnose na okupljanje više od 100 ljudi.

Inače, od 2. jula digitalne covid potvrde izdavaće se, osim putem sistema eGrađanin, i u 150 filijala HZZO-a, te na mestima gde se obavljaju testiranja na covid-19, kojih je trenutno oko 150.

Sva testna mesta u Hrvatskoj, osim toga što će testirati, moći će izdavati i digitalne COVID potvrde. Moći će ih izdavati HZZO, na platformi e-Građani, i kada dođete na testiranje da tih 15 minuta koliko se čeka možete dobiti potvrdu. To će se omogućiti i za strane državljane” ističe Božinović.

Hrvatska je napravila i aplikaciju za izdavanje Covid potvrda, a koja je trenutno dostupna na Apple Store trgovini aplikacija, a uskoro se očekuje i uvrštenje u Google Play trgovinu aplikacija. 

Izvor: HrTurizam

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

No Content Available

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!