fbpx

Kraj gužvama na Horgošu? – Još tri trake za kamione i po dve za automobile i autobuse

3AB39415-8E36-4228-9736-CDA2D64EC433

Minstarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture raspisalo je tender za rekonstrukciju dogradnju graničnog prelaza Horgoš.

Kako je navedeno u projektu koji je izradio Saobraćajni institut CIP doo, proširenje će omogućiti smanjenje gužvi i kraće čekanje tokom godišnjih odmora i praznika ovom na ovom značajnom graničnom prelazu na saobraćajnici E-75.

Na ulazu i izlazu iz zemlje u teretnim terminalima do granične linije predviđena je mogućnost izgradnje po još tri saobraćajne trake.

U okviru putničko-carinskog terminala, na ulazu u zemlju predviđena je izgradnja dve nove saobraćajne trake za putnička vozila i dve za autobuse.
Na izlazu iz zemlje postojeća traka za autobuse prenamenjena je u traku za putnička vozila, a 2 kamionske trake u autobuske.

U planu su i nove kabine i nastrešnce, kao i kanal za pregled autobusa i kombi vozila.

Proširenje je predviđeno i na robno-carinskom terminalu, i to dodavanjem tri trake za teretna vozila na izlazu iz zemlje i jedne trake za vangabaritna vozila na ulazu u zemlju. 

Pored autoputa od postojećeg nadvožnjaka ispred graničnog prelaza (prema granici sa Mađarskom), do graničnog prelaza, predviđaju se dodatne dve saobraćajne trake za teretna vozila. 

Nakon prestanka zone auto-puta, teretna vozila se odvajaju kroz krajnju desnu traku ka dodatnoj traci za teretna vozila, jer se ispod nadvožnjaka nalazi jedna traka, dok se druga otvara nakon završetka kegle nadvožnjaka i na taj način se ne utiče na postojeću konstrukciju. 

Posle formiranja dve dodatne trake za teretna vozila, krajnja desna traka služiće za kretanje autobusa.

Takođe, projektom je obezbeđena saobraćajna veza projektovanog teretnog terminala (izlaz iz zemlje) sa postojećom saobraćajnicom prema GP “Horgoš 2”.

Planirano je i 108 parking mesta na izlazu iz zemlje i 113 parking mesta na ulazu.
Na terminalima za ulaz i izlaz iz zemlje predviđena je još jedna kolska vaga, skener za pregled kamiona i nadstrešnica za pregled vozila. U teretnom terminalu za izlaz iz zemlje predviđen je novi objekat za Upravu carina i toalet za vozače teretnih vozila.

U planu je i da se teretni terminal ogradi i odvoji od putničkog stabilnom zaštitnom ogradom, kao i ozelenjavanje i postavljanje urbanog mobilijara.
Tender je otvoren do 26. oktobra, a detalje pogledajte OVDE.

B. P.

Izvor: eKapija

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!