fbpx

Korak bliže državnom kovid minimalcu za turizam i ugostiteljstvo

office-1209640_1920

Komisija za kontrolu državne pomoći (KKDP) utvrdila je usklađenost Programa rasporeda i korišćenja subvencija za podršku radu ugostiteljske i turističke privrede zbog Kovida koji je podnelo Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija sa pravilima o dodeli državne pomoći, navodi se u Mišljenju KKDP. 

KKDP mišljenje je dao o Predlogu uredbe o utvrđivanju tog programa kojim se utvrđuje način korišćenja subvencija za podršku radu ugostiteljske delatnosti odnosno usluga smeštaja za šta je u budžetu Srbije za ovu godinu obezbeđeno 1,98 milijardi dinara. 
Program predviđa bespovratnu dodelu 30.367 dinara po svakom zaposlenom za koga je privredni subjekt isplatio zaradu za mesec oktobar i podneo odgovarajuću poresku prijavu. 
Subvencija u iznosu minimalca uplaćivaće se korisnicima na posebne namenske dinarske račune kod Uprave za trezor, a privredni subjekti mogu da ih iskoriste zaključno sa 15. februarom 2021. godine. 

Pravo na bespovratnu subvenciju imaće privredni subjekti u privatnom sektoru – svi koji nisu obuhvaćeni Spiskom korisnika javnih sredstava. 
Neophodno je da su kao pretežnu delatnost registrovani za restorane i pokretne ugostiteljske objekte, usluge pripremanja i posluživanja hrane, odmarališta i slične objekte za kraći boravak, kampove, ostali smeštaj, putničke agencije, tur-operatore, ostale usluge rezevacije ili iznajmljivanje i lizing automobila i lakih motornih vozila. 

Pravo na korišćenje subvencije gubi se ukoliko privredni subjekt broj zaposlenih u periodu od stupanja na snagu Programa do 31. jaunara smanji za više od 10%. 
Bez subvencije ostaje i ukoliko dodeljena bespovratna sredstva do 31. januara u potpunosti ili delimično ne iskoristi isključivo za zarade zaposlenih.

Izvor: eKapija

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

No Content Available

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!