fbpx

Koliko će nas koštati letovanje ove godine? 

A570D58A-97B9-459D-BC77-857310702D0A

Cene avionskog goriva duplirane su u odnosu na januar i februar ove godine, zbog čega turističke agancije uvode doplatu za avionski prevoz u već prodatim aranžmanima. Pošto zbog rata u Ukrajini cene ovog goriva i dalje rastu, u Nacionalnoj asocijaciji turističkih agencija YUTA očekuju da će avio-prevoz još poskupljivati.

Cene čarter letova ugovaraju se početkom godine u odnosu na cenu goriva, ali je zbog rata u Ukrajini cena goriva drastično skočila i agencije nisu imale izbora nego da uvedu doplatu za avionski prevoz u već prodatim aranžmanima, kazao je za RTV Direktor YUTA-e Aleksandar Seničić. 

– Cena goriva za avione je u ovom trenutku već za 100% nego u januaru, februaru ove godine – rekao je Seničić.

On je naveo i koliko će konkretno doplata iznositi za pojedine destinacije.

– Doplate se kreću od 30 EUR za Grčku (u junu će i biti toliko), za Tursku, Španiju, Italiju je oko 40 EUR, Egipat od 50 EUR – kaže Seničić.

Dodao je da je u međuvremenu postignut dogovor s nacionalnim prevoznikom, na osnovu kojeg će se bar mesec dana pre leta znati koliko će se prevoz doplaćivati ukoliko dođe do dodatnih promena. A to će se odnositi i na aranžmane koji će se tek prodavati, jer cene goriva i dalje rastu.

Prema njegovim rečima, doplate će biti i za autobuski prevoz, ali će one biti znatno manje – od 10-15 EUR u odnosu na prošlogodišnje. Pa će tako prosečna cena karte za Grčku umesto 50-55 EUR, sada koštati 60-65 EUR.

Kada su u pitanju cene smeštaja, one su, kako napominje, ostale iste za sve zakupe koje agencije imaju pod ugovorima, što se odnosi na kompletni apartmanski deo smeštaja u Grčkoj, a koji je ostao na nivou cena od prošle godine sa pomeranjima do 5%, dok je smeštaj u hotelima viših kategorija poskupeo za 10-20%.

Seničić očekuje da će ove sezone porasti i troškovi za vanpansionsku potrošnju, a zbog globalne inflacije.

Iz turističkih agencija napominju da je većina zemalja u kojima najviše letuju turisti iz Srbije ukinula sve kovid mere. To se odnosi na Grčku, Crnu Goru, Albaniju, Bugarsku, Hrvatsku, Sloveniju, Mađarsku, Češku i Kipar.

Mere još važe u Turskoj, Italiji, Španiji, Egiptu i Tunisu, gde mogu da idu svi koji su vakcinisani sa dve doze ako nije prošlo više od devet meseci, a ukoliko imaju treću dozu onda nema vremenskog ograničenja. Takođe, u te zemlje je moguć ulazak i sa negativnim PCR testom ili negativnim antigenskim testom, odnosno sa potvrdom o preležanom kovidu tokom poslednjih šest meseci.

Izvor: eKapija

Fotografija: Pixabay

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!