fbpx

Koje evropske zemlje se najviše a koje najmanje oslanjaju na turizam

cg

Turisti su dobrodošli širom Evrope. Ali posetioci mogu očekivati prijateljski pozdrav u Crnoj Gori, gdje turizam čini više od četvrtine ekonomske proizvodnje.

Brojke Svetskog saveta za putovanja i turizam otkrile su koje su evropske privrede bile najviše zavisne od turizma pre pandemije – a koje su i dalje.

Zasnovan je na bruto domaćem proizvodu (BDP), meri ukupne vrednosti dobara i usluga proizvedenih u jednoj zemlji tokom godine.

U maloj Crnoj Gori, sa svojim delom Jadranskog mora, industrija putovanja činila je skoro trećinu (30,8 posto) BDP-a zemlje u 2019.

Ovo je palo na nešto više od sedam odsto 2020. godine – ali se od tada vratilo na 25,5 odsto.

Koje evropske zemlje se najviše oslanjaju na turizam?

Otkako su pandemijske restrikcije ublažene, zemlje su pokušale da ponovo privuku turiste.

Za mesta koja se u velikoj meri oslanjaju na veliku potrošnju putnika, ovaj zadatak ne može biti hitniji.

U 2019, oslanjanje Crne Gore na turizam pomno je pratila Hrvatska. Ova primorska balkanska zemlja zavisila je od turizma za skoro četvrtinu (24,8 odsto) svog BDP-a. U 2021. ovaj broj se smanjio na 16,1 odsto.

Pre pandemije, turizam je činio više od petine BDP-a u Grčkoj, Islandu i Albaniji. U svakoj od ovih zemalja sada čini manje od šestine.

Na drugom kraju spektra, mnoge zemlje se gotovo uopšte nisu oslanjale na turizam u 2019. Ove zemlje uglavnom nisu uspele da privuku posetioce otkako su ograničenja na granicama počela da se ublažavaju.

Irska je 2019. dobila 4,2 odsto svog BDP-a od industrije putovanja, a slede Poljska (4,8 odsto) i Rusija (5 odsto).

Podaci iz 2021. pokazuju da se ovi procenti još više smanjuju. U Irskoj je turizam činio samo 1,2 odsto ukupne privrede, a u Poljskoj manje od 3 odsto.

U Rusiji je turizam činio 3,7 odsto BDP-a u 2021. Ali ove cifre će verovatno još više pasti ove godine, sa rastom broja posetilaca nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Širom ostatka kontinenta, turizam će ove godine porasti, a mnoge zemlje će doživeti veliki porast posetilaca.

Analiza Landgeista – organizacije koja prati statističke trendove putem mapa – jasno rangira porast BDP-a u 2019. širom kontinenta.

Šta je sa najpopularnijim evropskim zemljama za turiste?

Najpopularnije evropske zemlje privlače milione turista svake godine. Međutim, oni se manje oslanjaju na njih nego na neke svoje komšije.

Francuska je najpopularnija zemlja u Evropi sa turistima, primajući 90 miliona posetilaca godišnje pre pandemije. Crna Gora je, pak, dobila nešto više od 2,5 miliona.

Turisti hrle u Francusku zbog njenih kulturnih gradova, prelepih pejzaža i finih restorana.

Ali, prema podacima VTTC-a, turizam je činio manje od jedne desetine BDP-a pre pandemije – a 2021. doprineo je sa 6,5 odsto.

Obližnja Španija je 2019. godine primila više od 80 miliona posetilaca. Ipak, turizam je činio samo 14,5 odsto BDP-a – cifra koja se skoro prepolovila na 8,5 odsto 2021. godine.

Stvari koje treba raditi u Crnoj Gori

Dakle, ako želite da pomognete u obnovi turističke industrije u Evropi tamo gde je to najpotrebnije, razmislite o odmoru u Crnoj Gori.

Zemlja je možda mala, ali ne nedostaje stvari koje treba uraditi i videti. Od visokih planina i srednjovekovnih gradova, evo tri najbolje stvari u Crnoj Gori.

3. Idi na plažu

Sa 295 km obale, Crna Gora se može pohvaliti stotinama prekrasnih plaža. Probajte plažu Jaz, jednu od najdužih u budvanskoj oblasti i popularno mesto među turistima i meštanima.

Pogledajte i kalendar događaja – plaža često ugošćuje živu muziku i festivale.

2. Lutajte starim gradom Kotora

Smešten u utvrđenom gradu Kotoru, Stari grad je zaštićeno mesto svetske baštine UNESCO-a sa dva milenijuma istorije. Gradske atrakcije – koje uključuju rimsku katedralu iz 12. veka i jedno od prvih pozorišta na Balkanu – opasane su srednjovekovnim zidovima debelim 10 metara.

Takođe možete da se popnete do gradskih zidina da biste imali prekrasan pogled na Bokokotorski zaliv. Čvrsta alternativa užurbanim dubrovačkim zidinama.

1. Posetite jedan od nacionalnih parkova u zemlji

Ljubitelji prirode trebalo bi da se upute u Nacionalni park Lovćen, dom za više od 1300 biljnih vrsta. Impozantni vrh u centru dao je Crnoj Gori istorijsko ime, Črna Gora („crna planina“).

Za pejzaž koji oduzima dah, pogledajte nacionalni park Durmitor, uočen sa blistavim glacijalnim jezerima.

Autor: Euronews

Fotografije: Pixabay

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

No Content Available

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!