fbpx

Kavala, grad koji morate upoznati 

46D945BF-F32D-4EA1-A45C-DBAB3E4A194C

Ako ste Kavalu do sada upoznali samo kao luku iz koje krećete ka Tasosu, zastanite i otkrijte zašto je baš ona oduvek bila stanica i odmorište velikih putnika – od Filipa II i Aleksandra Velikog, Marka Antonija, Apostola Pavla pa sve do putnika 21. veka.

Ukoliko ćete i vi, kao i većina Srba ovo leto provesti u prijateljskoj Grčkoj, predlažemo vam da izaberete mesto gde je apostol Pavle podigao prvu crkvu u Evropi, gde je Filip II osnovao svoj grad, mesto u kome je Sulejman Veličanstveni napravio kilometre akvadukta. Predlažemo vam letovanje u velikom stilu, predlažemo vam veliku belu pahuljicu, Kavalu.

Kavala je od Beograda udaljena 782 km. Izgrađena je u obliku amfiteatra i terasasto se spušta ka obalama i luci, dok je s druge strane okružena obroncima planine Simvolo, što garantuje uživanje u mediteranskoj klimi.

Putovanje kroz vreme
Jedan grad, mnogo priča i tri imena. Neapolis (ovde je apostol Pavle 49.g.n.e. došao da propoveda hrišćanstvo), potom Hristopolis, pa u 16. Veku Kavala. Turska vladavina je trajala sve do 20. veka i za sobom je ostavila važne tragove. 

“Ukradite” malo vremena da nešto i naučite, pa posetite muzeje – Arheološki muzej, Gradski muzej folklora, Istorijski i etnološki muzej Grka iz Kapadokije koji je Evropska Unija 1997. proglasila najboljim muzejem u Evropi, Muzej duvana, jedini takav muzej u Evropi i Arheološki muzej u Filipima.
Prošetajte strmim, jednosmernim ulicama starog grada, Panagia. Tu se nalazi Imaret, očuvan primer islamske arhitekture, koji je danas luksuzan hotel. Sagradio ga je Muhamed Ali, osnivač poslednje egipatske dinastije. Penjući se uskim uličicama prepunim taverni i kafea, stiže se do Bogorodičine crkve i svetionika. Ovo je jedan od najlepših vidikovaca. 

U blizini je “Hali-Begov” kompleks sa džamijom i medresom. Na vrhu brda stoji zaštitnica grada, Tvrđava Kavale sagrađena u 15. veku na ruševinama vizantijskog akropolja. Možda najupečatljiviji spomenik jeste Kamares, nekadašnji akvadukt koji je sagradio Sulejman Veličanstveni. Izgleda kao most koji, sa svojih 280m i 60 aspida, spaja brodogradilište i srce starog grada.

Spremni za uživanje
Rivijera Kavale obuhvata preko 100 km plaža. Lepe, uređene i dobro opremljene plaže s jedne, i brojne skrivene i divlje uvale sa druge strane. Plaže su sa sitnim peskom, čiste i prostrane, većina poseduje plavu zastavu, a počinju u samom gradu. 

Izbor plaža je veliki – Rapsani u samom centru grada ima plavu zastavu, Kalamica, Batis, Palio, Perigiali i Toska, koja je jedna od najpoznatijih. Nešto dalje izbor se umnožava, pa treba posetiti i Nea Iraklica na 13 km, prelepi Nea Peramos na 16 km i nezaobilazne egzotične plaže Amolofi (peščane dine) sa sitnim peskom i plitkim morem 

Izleti
Na samo 17 km od Kavale nalazi se čuveno arheološko nalazište, drevni grad Filipi koga je osnovao Filip II. Grad je tokom nekoliko vekova bio na vrhuncu slave zbog plodne zemlje i nalazišta zlata. Baš ovde u Filipima apstol Pavle osniva prvu hrišćansku crkvu na evropskom tlu i na reci Zigaktis krsti prvu evropsku hrišćanku Lidiju i njenu porodicu. 

Ovde se nalaze spomenici iz antičke, rimske i vizantijske ere, ostaci velike pijace, starogrčki amfiteatar u kome se i danas održavaju pozorišne predstave, rane hrišćanske bazilike, oktagon i tamnice.

Na samo 2 km od Filipa videćete i praistorijsko naselje Dikili Taš koje čuva dokaze života na ovom prostoru još od neolitskog doba.

Zapadno od Kavale nalazi se planina Pangej, a na njoj manastir Ikosifinisa, rodno mesto pravoslavlja.
Izlet do smaragdnog ostrva Tasos je, naravno, nezaobilazan, a vožnja trajektom ili hidrogliserom traje 75 minuta.

Kavala ima pregršt fantastičnih taverni sa uvek svežom ribom, puno tradiconalnih radnjica u četvrti Sveti Nikola, mnoštvo buzuki-barova, klubova i koncertnih prostora. Ali ono što je zaista nezaobilazno i što čini pravi “ukus” Kavale jesu kuće okrečene u belo, divni vrtovi, uske ulice i nezaobilazne gurabije sa celim bademima, kolači sa sirupom, cipuro i domaće vino.

Izvor: eKapija

Fotografija: Pixabay


PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!