fbpx

Kaštel – Labinci, Motovun i Veliko Trojstvo u trci za nagrade Svetske turističke organizacije za „Najbolja turistička sela“

motovun-5629316_1920

S ciljem unapređivanja uloge ruralnog turizma Svetska turistička organizacija (UNWTO) 26. maja 2021. godine pokrenula je pilot inicijativu „Best Tourism Villages“.

U okviru aktivnosti države članice UNWTO-a imale su mogućnost prijaviti do 3 kandidata/ sela (opštine) koji će predstaviti svoja mesta kao pokretače održive promene u socijalnom, ekonomskom i ekološkom aspektu, a kao predstavnici Republike Hrvatske izabrani su Opština Kaštelir-Labinci, Opština Motovun, te Opština Veliko Trojstvo.

Inicijativa uključuje tri stepena i dve nagrade. Selima koja su izvanredan primer destinacije ruralnog turizma, te koja su posvećena održivosti u svim oblicima – ekonomskoj, društvenoj i ekološkoj dodeliće se oznaka „Najbolja turistička sela UNWTO-a“.

Selima koja ne ispunjavaju u potpunosti kriterijume za dobijanje oznake biće omogućen program nadogradnje „Najbolja turistička sela UNWTO-a” kojim će dobiti potporu UNWTO-a i njihovih partnera u radu na problematičnim područjima.

Na kraju, izradiće se i mreža „Najbolja turistička sela UNWTO-a“ koja će pružiti prostor za razmenu iskustava i dobrih praksi, učenje i stvaranje novih prilika za razvoj. Uključivaće predstavnike sela kojima je UNWTO dodelio oznaku „Najbolje turističko selo“, sela koja učestvuju u Programu nadogradnje kao i stručnjake, partnere iz javnog i privatnog sektora angažovane za unapređenje turizma za ruralni razvoj.

Cilj ove inicijative je ojačati ulogu turizma kao pozitivne snage za transformaciju, ruralni razvoj i dobrobit zajednice. Njome se nastoji povećati doprinos sektora smanjenju regionalnih nejednakosti i borbi protiv depopulacije ruralnih područja.

Takođe, nastoji se unaprediti uloga turizma u vrednovanju i zaštiti ruralnih sela, zajedno s pejzažima, sistemima znanja, biološkom i kulturnom raznolikošću, lokalnim vrednostima i aktivnostima, uključujući gastronomiju.

Službena objava odabranih i nagrađenih sela uslediće tokom 24. zasedanja Glavne skupštine UNWTO-a, koja će se održati od 30. novembra do 3. decembra ove godine u Marakešu, Maroku.

Izvor: Turizmoteka

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!