fbpx

Karnevalom, koncertima i DJ žurkama Budva najavljuje uzbudljivo leto 2022.

budva-824486_1920

Kad budvanske ulice i trgovi odjeknu muzikom i smehom, kad prolećni dani počnu da dozivaju letnje u ritmu sambe i rumbe, kad mašta i kreativnost postanu izazov i nadmetanje, tada znajte da u Budvi počinje Međunarodni turistički karneval!

Već skoro dve decenije veseli budvanski Feštađuni, sa puno entuzijazma i pozitivne energije pokreću svoj grad iz po malo uspavanog perioda i ulivaju mu novu energiju potrebnu za mesece koji slede, kada će dočekati hiljade turista, koji svoje godišnje odmore i najlepše trenutke povezuju sa imenom Budva!

Ovogodišnji Međunarodni turistički karneval održava se pod sloganom „Nek’ živi ljubav“ i počeće 29. aprila, kada će Feštađuni i njihovi prijatelji, Budvane i posetioce najznačajnijeg turističkog centra u Crnoj Gori, pozvati na glavni događaj – karneval koji se sa nestrpljenjem očekuje tokom cele godine.  

Obilazak budvanskih, pre svega starogradskih porodica, ugostitelja i hotelijera koji pred veselu povorku iznose raznorazne đakonije – autentične primorske specijalitete, izazove, kao po pravilu, ogromno interesovanje turista koji se spontano pridružuju maskiranim mladićima i devojkama čiji glavni zadatak je tog dana da pozovu na lepo druženje u narednim veselim, karnevalskim danima. Ovaj događaj je nazvan „Abrum“ po izrazu „brumanje“ koji ribari koriste kad žele da ribu privuku bacanjem mamcem u vodu i već tradicionalno se povezuje isključivo sa budvanskim karnevalom.

Velika karnevalska povorka, koja je ujedno i centralni događaj, sa više hiljada učesnika iz zemalja regiona i Evrope, prošetaće, predvođena Gradskom muzikom Budve, magistralom od glavne gradske pošte do Trga slikara, u subotu, 30. aprila od 19 sati i 30 minuta. Svaka grupa ima svega nekoliko minuta da gledaocima duž „trase“ i oko glavne bine predstavi svoju masku, uz originalnu koreografiju i muziku. Nastup pojedinih grupa izaziva prave ovacije oduševljenih posetilaca.

Dečiji karneval će biti održan u nedelju, 1. maja, od 16 sati i 30 minuta, a polazna tačka je centralni gradski vrtić. Poput odraslih, i mališani će tog dana ispričati svoje priče i predstaviti svoj vrtić, školu ili jednostavno – veselu družinu.

Istog dana, u večernjim satima, nakon dve godine, ponovo će se na glavnom gradskom trgu održati veliki prvomajski koncert. Refugee Jesus and Apostles, The Grupa, Tap 011 i Indira Forza ex Colonia pobrinuće se za sjajnu atmosferu!

Unutar Starog grada – kod kuće Čekrdekovića, platou ispred “Jadranske straže” i Trgu palmi tokom svih noći održavaće se karnevalske i DJ žurke. DJ Nikola Vemić, MC Smoke Mardeljano, Kristijan Molnar b2b After Affair, Jack Lupino, Stefan Anđušić, Stellarcompanion i mnogi drugi ovogodišnje karnevalske svečanosti će obojiti novim, modernim zvukom.

Poslednjeg dana prvomajskih svečanosti na trgu će nastupiti Gradski hor Kulturnog centra „Nikola Đurković“ iz Kotora i Gradska muzika Budve. Orkestarski zvuci primorskih koračnica, ali i evergreen numera, na najlepši način će zaokružiti još jedno nezaboravno druženje u Budvi, o kojem će se, kao i mnogo godina do sada pričati dugo i lepo!

Izvor: Turistička organizacija Budva

Fotografija: Unsplash.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

No Content Available

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!