fbpx

Karmina Burana 25. maja ispred Srpskog narodnog pozoriša, 28. u Beogradu 

Novi-Sad-foto-Novi-Sad-EPK-J.Ivanovic

Dva simfonijska orkestra, dva hora, dečiji hor i priznati solisti poput sopranistkinje Marije Jelić, tenora Aleksandra Tolimira i baritona Vase Stajkića izvešće, 25. maja sa početkom u 20 sati, impoznatno delo Karla Orfa “Karmina Burana” na platou ispred Srpskog narodnog pozorišta .

Četiri stotine muzičara, ovaj svojevrsni spektakl otpočeće pesmom “Fortuna” i tako će hiljadama Novosađana pružiti snažan upliv u okvire ovog dela, te podariti nezaboravno veče pod vedrim nebom, navedeno je na sajtu SNP. Ova jedinstvena scenska kantata biće izvedena pod dirigentskom palicom maestra Aleksandra Kojića.

– Monumentalna scenska kantata “Karmina Burana”, nemačkog kompozitora Karla Orfa ponovo je pred novosadskom publikom. Popularnost ove kompozicije i njena zastupljenost čak i u drugim umetničkim žanrovima, čini je uvek primamljivom za publiku. Sa druge strane, od izvođača ovo delo zahteva izuzetnu umetničku spremnost. Ovo je sjajna prilika da se ansambli Opere SNP-a i Umetnički ansambl Ministarstva odbrane Stanislav Binički pokažu u svom najboljem svetlu – istakao je maestro Kojić.

“Karmina Burana” biće izvedena premijerno na platou ispred Srpskog narodnog pozorišta, 25. maja u 20 sati, a odmah potom, 28. maja i na Trgu republike u Beogradu u okviru CEBEF festivala. Ulaz na oba koncerta je slobodan.

Karmina Burana

“Karmina Burana” Karla Orfa (1895-1982) od nastanka 1937. godine, najpopularnije je delo nemačkog kompozitora, za koje je tekst našao u istoimenoj zbirci iz 13. veka, u kojoj su sabrane pesme školaraca lutalica, dokonih studenata i pevača, sočni, pikantni stihovi o ljubavi i prirodi, bezbrižna himna životnoj radosti.

Ona je deo muzičkog triptiha pod nazivom “Trijumf” (Trionfi) koga čine kantata “Karmina Burana”, kantata “Katuli Karmina” (Catulli Carmina) i kantata “Trijumf Afrodite” (Trionfi di Afrodite).

Karl Orf

Karl Orf jedan je od značajnijih kompozitora 20. veka. Kako se bavio pedagoškim radom, napisao je knjigu “Muzika za decu” namenjenu obrazovanju, a u nastavu je uveo Orfov instrumentarijum, sačinjen od instrumenata prilagođenih deci. Njegovo najznačajnije delo je, upravo, scenska kantata “Karmina Burana”.

Firme:

Srpsko Narodno Pozorište Novi Sad

Izvor: eKapija

Fotografija: Unsplash.com


PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

No Content Available

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!