fbpx

Kakve veze međunarodni dan pasa ima sa turizmom?

helena-lopes-fcA-mUjS6Ps-unsplash (1)

28. avgusta je bio Međunarodni dan pasa, a i dalje niko na svetu ne zna kako je jedna od najpoznatijih vrsta – Dalmatinac, ustvari autohtona vrsta iz Hrvatske. A ne iz Amerike, kako celi svet misli.

Još 2018. godine u Zadru je pokrenuta inicijativa da se u Zadru pešački prelaz oboji u šare Dalmatinca – Zebra Dalmatinka. No, nije bilo sluha. I dalje zadarska zebra zbog statusa quo i ne talasaj mindseta nije postala – Zebra Dalmatinska.

I dok se u Hrvatskoj nije moglo, a i dalje se ništa ne može, u Španiji u Galiciji ta ista ideja je realizovana u samo nekoliko meseci i postala deo njihovog turističko-marketinškog plana. Videli ljudi prilog u hrvatskim medijima, i istu tu ideju implementirali kod sebe i pretvorili je u odličan marketinški proizvod. Tako jednostavno, ali ne i u Hrvatskoj.

Inače, Dalmatinski pas ( Canis dalmaticus ) najpoznatija je hrvatska autohtona vrsta pasa u svetu. Poreklo Dalmatinskog psa zasnovano je na slikama i zapisima iz crkvenih kronika 16. – 18. veka. Dalmatinski pas služio je kao vojnički pas, čuvar na granici, pratilac kočija i jahača, kao lovački pas ptičar i gonič, a prikazi dalmatinskog psa pronađeni su na oltarnoj slici «Majka Božja s Isusom i anđelima» u crkvi Gospa od Anđela u mestu Veli Lošinj, otok Lošinj, Hrvatska koja potieče iz 1600.-1630., te freske iz Zaostroga, Dalmacija, Hrvatska. Iz toga proizlazi da je poreklo dalmatinskog psa u istočnom delu Sredozemlja naročito u provinciji Dalmacije.

Tako je i Dalmatinski pas dobio ime po pokrajini Dalmaciji, odnosno po narodu Dalmati.

I tako je brend Dalmatinca i dalje u kategoriji još jednog od ogromnih potencijala Hrvatske koji čeka neka bolja vremena. 

Izvor: HrTurizam

Fotografija: ilustracija, Pixabay

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!