fbpx

Kako uštedeti novac za putovanja? 10 saveta koji će vam pomoći u planiranju

money-2696219_960_720

Pitate se kako da uštedite novac za putovanja? Evo 15 sjajnih saveta koji će vam pomoći da uštedite za vaše sledeće putovanje.

Bilo da želite da posetite porodicu i prijatelje u inostranstvu, ponovo posetite svoju omiljenu destinaciju za odmor ili obavite program kulturne razmene, trebaće vam nešto novca.

Evo 15 saveta za uštedu novca koji će vam pomoći da ostvarite svoje snove o putovanju 2022. godine!

1. Postavite svoju nameru

2. Planirajte svoj putni budžet

3. Otkažite nepotrebne pretplate

4. Potražite ponude u prodavnicama

5. Dajte sebi period hlađenja za kupovinu

6. Napravite lanč-pakovanja

7. Kupujte generičke brendove

8. Napravite kućne restorane

9. Planirajte obroke i kupujte jednom nedeljno

10. Koristite alternativne metode transporta

1. Postavite svoju nameru

Imati vrlo jasnu ideju o tome šta želite da postignete pomoći će vašem planu kako da uštedite novac za putovanja. Svoju nameru možete učiniti snažnijom tako što ćete je zapisati u dnevnik ili čak kreirati tablu sa vizijom.

2. Planirajte svoj putni budžet

Sada kada ste odredili svoju nameru putovanja, trebalo bi da smislite kako da planirate svoj budžet za putovanje.

Saznajte koliko će koštati da stignete tamo i koliko novca će vam verovatno trebati na nedeljnoj bazi (uzimajući u obzir lokalni prevoz, smeštaj, hranu i piće i troškove slobodnog vremena).

Kada saznate koliko novca će vam trebati, pogledajte svoj mesečni budžet (ili ga kreirajte) i vidite koliko će vam vremena trebati da uštedite. Ne brinite ako u početku izgleda da nećete moći da uštedite dovoljno novca. Dole navedeni saveti će vam pomoći!

3. Otkažite nepotrebne pretplate

Bacite kritički pogled na sve svoje mesečne pretplate i postavite sebi sledeća pitanja. Da li su ti zaista potrebni?

Ako vidite da gledate Netflik 99% vremena, možda je vreme da otkažete tu pretplatu na kablovsku. Ako vežbate samo jednom u dve nedelje, možda je vreme da otkažete članstvop u teretani.

4. Potražite ponude u prodavnicama

Pre nego što izađete u kupovinu, proverite veb stranice raznih supermarketa i prodavnica da vidite gde možete pronaći najbolje ponude. Sopstveno istraživanje vam zaista pomaže da uštedite novac za putovanja. Mogli biste otkriti da prodavnica u kojoj ste želeli da kupite novu odeću ima rasprodaju sledeće nedelje.

5. Dajte sebi period hlađenja za kupovinu

Koliko često kupite nešto impulsivno, i kasnije požalite zbog kupovine? Ovo je izuzetno uobičajeno. Koristan savet da pokušate da sprečite da se to dogodi je da dozvolite sebi period hlađenja kad god mislite da želite da kupite nešto što vam nije potrebno.

Na primer: vidite neverovatan par cipela kada ste u tržnom centru. Ne trebaju vam nove cipele, ali ove su tako prelepe da želite da ih kupite. Umesto da sledite svoj impuls, idite kući i sačekajte tri dana. Ako i dalje želite cipele, možete se vratiti i uzeti ih. Ono što ćete verovatno otkriti je da vaša želja za takvim impulsivnim kupovinama zapravo nestaje. Više novca ušteđeno!

6. Napravite lanč-pakovanja

Uštedećete gomilu novca za putovanja tako što ćete poneti upakovane ručkove u školu/na posao umesto da kupujete hranu u lokalnoj prodavnici.

7. Kupujte generičke brendove

Nema potrebe da plaćate najvišu cenu za brendirane proizvode. Na kraju krajeva, plaćate mnogo dodatnog novca samo da biste imali dobro poznatu etiketu. Naravno, želite da imate robu dobrog kvaliteta, ali generički proizvodi – kao što su kozmetika, odeća i obuća  – često su jednako dobri kao i njihove brendirane kolege.

8. Napravite kućne restorane

Jelo napolju može biti veoma prijatno iskustvo, ali nije uvek lako za novčanik. Pokušajte da ograničite izlaske na večeru. Stvorite utisak da jedete vani tako što ćete napisati jelovnik na tabli, zapaliti sveće i poslužiti vino na pravi način. Biće tako zabavno i moći ćete da odložite više novca za svoja putova

9. Planirajte obroke i kupujte jednom nedeljno

Još jedan savet kako da uštedite novac za putovanja na troškovima hrane je da planirate svoje obroke i obavite namirnice jednom nedeljno.

Odlučite šta želite da kuvate u narednih 7 dana, a zatim zapišite sastojke koji će vam trebati na listi za kupovinu. Dodajte druge osnovne stvari na tu listu, a zatim idite u supermarket. Kada ste tamo, držite se liste i ne dajte se iskušenju. Radeći jednu veliku nedeljnu prodavnicu, kupićete manje stvari koje vam nisu potrebne u poređenju sa odlaskom u prodavnicu svakih nekoliko dana.

10. Koristite alternativne metode transporta

Pre nego što naručite taksi ili uđete u autobus, zapitajte se da li biste do odredišta mogli da stignete peške ili biciklom. I pre nego što krenete na to dugo putovanje kolima, proverite da li neko koga poznajete ide u istom pravcu otprilike u isto vreme. Ne samo da ćete uštedeti novac, već ćete putovati i na ekološki prihvatljiviji način.

Izvor: Worldpackets

Fotografija: Pixabay

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!