fbpx

Kako su se najbolje globalne destinacije pokazale u turističkoj sezoni 2022

antalya-928302_960_720

Novi izveštaj otkrio je učinak najboljih globalnih destinacija 2022. godine, pri čemu je Dominikanska Republika bila na vrhu liste zemalja, a Antalija, Turska, zauzela prvo mesto na listi gradova.
Prema najnovijim podacima kompanije ForwardKeys o avio kartama, Dominikanska Republika će u 2022. dočekati pet odsto više posetilaca nego 2019. godine, dok se očekuje da će Turska, Kostarika i Meksiko dočekati isti broj posetilaca.
„Gledajući svet na regionalnoj osnovi, moramo se diviti karipskim zemljama zbog njihovih ranih napora da održe dolazak posetilaca suočenih sa pandemijom i njihovom kontinuiranom rastu u sve konkurentnijoj turističkoj sredini“, rekao je potpredsednik ForwardKeys-a Olivier Ponti.
S druge strane, Jamajka i Pakistan procenjuju pet odsto manje posetilaca ove godine, a slede Bangladeš (osam odsto), Grčka (12 odsto), Egipat (15 odsto), Portugal (16 odsto) i Ujedinjene Arapske Emirates (pad od 17 odsto).
Među glavnim odredišnim gradovima, najbolji učinak je Antalija, koja bi trebalo da dočeka 66 odsto više posetilaca nego 2019. Sledi San Jose Cabo, Mexico; Puerto Vallarta, Mexico; Punta Cana, Dominican Republic; San Salvador, El Salvador; Cancun, Mexico; Lahore, Pakistan; Montego Bay, Jamaica; and Islamabad, Pakistan.
„Bliski istok se takođe ističe, jer je pomogao da se ubrza njegov oporavak tako što je bio domaćin velikih globalnih događaja kao što su Svetska izložba u Dubaiju, velika nagrada Formule 1 na različitim lokacijama u Zalivu i, pre svega, Svetsko prvenstvo u fudbalu u Kataru“, rekao je Ponti nastavio. „Zaliv je takođe doživeo relativno snažan povratak u poslovnim putovanjima, segmentu čije je nedavno oživljavanje bilo iznenađenje za mnoge.”

Snažna zastupljenost centralnoameričkih i karipskih destinacija na vrhu liste odražava snagu odlaznog tržišta Sjedinjenih Država i pristup mnogim zemljama zavisnim od turizma na Karibima i u Meksičkom zalivu. Potražnja potrošača za odmorom na plaži dovela je do oživljavanja, a poslovna putovanja i gradski turizam zaostaju do jeseni. Takođe je postojao trend putovanja u premium kabinama, delimično podstaknut osvetničkim putovanjima, zbog kojih potrošači troše više na usluge putovanja sa dodatom vrednošću.

Izvor: TravelPulse

Fotografija: Pixabay

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!