fbpx

Kako ostati zdrav na putovanju?

pexels-photo-1058959

1.Nikada ne preskačite doručak

Postoji jedan korak koji ne biste trebali preskočiti u žurbi da stignete do aerodroma: doručak. David Greuner, glavni hirurg i suosnivač NIC Surgical Associates, kaže da o prvom obroku u danu ne bi trebalo pregovarati. Preskakanje bi vas moglo ostaviti da se žurite za hranom u manje idealnim situacijama kasnije tokom dana, upozorava on.

2.Pripremite se za probleme sa stomakom

Do 70 odsto međunarodnih putnika će ovo iskusiti bar jednom, kaže dr Lesli Fejt Taub. Zato ona predlaže pakovanje leka protiv dijareje.

3.Ostanite hidrirani

Jedna od najvećih borbi na putu je da ostanete hidrirani – ne samo tokom putovanja, već i pre i posle njega, kaže sertifikovani zdravstveni trener Robin Jokilis. „Voda, voda i još vode“, kaže ona. „Kupite sebi nekoliko velikih boca odmah kada stignete na odredište, a zatim držite svoj mini frižider na zalihama. Dehidracija je uzrok mnogih problema: zatvora, usporenog metabolizma, niske energije, glavobolje, razdražljivosti, želje za šećerom, problema sa spavanjem, grčeva u mišićima i umora.

4.Nikada ne zaboravite da operete ruke

„Bez obzira da li ste kod kuće ili putujete, često pranje ruku je uvek efikasan način da smanjite rizik od prehlade i drugih bolesti“, kaže dr Jejts. Pranje ruku je druga priroda za većinu ljudi, bez obzira gde se nalazite. Jedini problem je kada vas putovanja odvedu na mesto gde topla voda i sapun nisu lako dostupni. Jejts preporučuje nošenje sredstva za dezinfekciju ruku. „Uvek operite ruke nakon što odete u kupatilo, izduvate nos, promenite pelene ili pomognete bolesnoj osobi“, kaže on. „Ne dirajte svoje lice, posebno oči, nos i usta, pre nego što operete ruke.

5.Prepustite se – umereno

U redu je imati dodatnu kuglu sladoleda ili više od zalogaja ili dva kalorične meksičke večere. Napunite se kvalitetnim proteinima, mastima i ugljenim hidratima sa visokim sadržajem vlakana koji će vas duže zadržati sitima. To će vam pomoći da se oduprete preterovanju u vreme deserta. Proteini i masti će usporiti uticaj šećera na telo usporavanjem varenja.

6.Ne idite bosi

Deo čuda putovanja je uranjanje nožnih prstiju u nove okeane, jezera, potoke i reke. Međutim, u toj vodi mogu da vrebaju infektivni organizmi, zbog čega alergolog i internista Tania Eliot, predlaže da nosite cipele za vodu kako biste izbegli struganje zuba i puštanje klica u otvorenu ranu. „Postoji rizik od izlaganja vodi koja je kontaminirana bakterijama i parazitima iz izmeta životinja“, kaže ona. „Najbolje je nositi cipele za vodu koje dobro pristaju. I nosite sandale pod tušem da biste sveli na minimum izloženost gljivicama, koje mogu dovesti do infekcije.”

7.Imajte na umu ujede komaraca

Da biste se zaštitili od malarije, žute groznice i drugih bolesti koje prenose komarci, dr Jejts preporučuje da nosite odeću koja pokriva kožu, kao i da koristite sprej protiv buba

8.Pijte flaširanu vodu i izbegavajte sirovu hranu

Nema svako mesto pouzdanu vodu, upozorava dr Jejts. Kada ste u nedoumici, odlučite se za flaširanu vodu, kaže on. Ako ste ljubitelj salate, zapamtite da se proizvodi mogu oprati sumnjivom vodom. „Sirovo voće i povrće su takođe visokorizična hrana kada putujete u zemlje u razvoju“, kaže on. „Ako možete sami da ogulite voće ili povrće i operete ga u bezbednoj vodi, onda bi trebalo da bude u redu. Kuvano povrće je dobro sve dok se servira vruće.” Kafa i topli čaj će generalno biti bezbedni jer se voda kuva za pripremu, kaže on.

9.Uverite se da ste u toku sa vakcinacijama

Iskusni putnici znaju da je bolje biti bezbedni nego žaliti ako se krećete utabanim putem: „U zavisnosti od vašeg odredišta, mogu se preporučiti dodatne vakcine, kao što su hepatitis A i tifus ili žuta groznica“, objašnjava dr Jejts. „Ako putujete u tropsku Južnu Ameriku ili podsaharsku Afriku, možda ćete čak morati da dobijete vakcinu protiv žute groznice pre ulaska u zemlju. I nemojte čekati nedelju dana ranije – neke vakcinacije zahtevaju niz vakcina i potrebno im je oko mesec dana da se završe.

10.Hodajte više nego što se vozite

Odmaranje je važan aspekt odmora, ali Purvis naglašava da je i dalje važno ostati pomalo aktivan. „Vežbanje može biti bezbolno uključeno u vaš odmor i avanturističko i zabavno, a da čak i ne izgleda kao vežba“, kaže on. Bilo da se radi o šetnji gradom umesto da se vozite taksijem da biste videli znamenitosti ili da šetate plažom nekoliko sati, kretanje je dovoljno da ostanete zdravi. Putnici na krstarenju mogu istražiti brod, kaže on.

11.Odremajte

Prepustite se sebi – odložite. Purvis kaže da što više spavate, to ćete se osećati zdravije. On predlaže dremku, spavanje i omogućavanje svom telu da se opusti po lokalnom vremenu.

12.Pripremite se unapred

Stres može da se uvuče u vaše putovanje u trenutku – sve što vam treba je da shvatite da ste zaboravili nešto bitno ili da propustite vezu. „Stres takođe može dovesti do ozbiljnijih zdravstvenih problema, uključujući hipertenziju van kontrole, ubrzan rad srca, pa čak i čireve na želucu“, upozorava dr Eliot. „Ne brinite o malim stvarima. Pripremite se unapred, napravite plan puta i držite ga se. Samo zapamtite: ne možete kontrolisati sve, i u redu je ako nešto ne ide kako ste planirali.”

13.Spakujte grickalice

Sportska dijetetičarka Natali Rico, kaže da bi trebalo da ponesete sa sobom zdravu svakodnevnu opciju za užinu. „Jedan od najvećih razloga zbog kojih ljudi imaju tendenciju da se prejedaju… je taj što duže vreme ne jedu, posebno kada su u razgledanju ili su stalno u pokretu“, kaže ona. Ne možete spakovati sveže voće, ali možete doneti energetske pločice ili upakovane orašaste plodove koji vam zaista mogu pomoći. „Uverite se da nikada ne budete predugo bez užine sprečiće vas da postanete gladni i naručite sve što je na meniju za večerom“, kaže ona.

Izvor: The Healthy

Fotograije: Pexels

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!