fbpx

Kako će privatna avijacija redefinisati iskustvo putovanja avionom 2022.

bao-menglong--FhoJYnw-cg-unsplash

Pandemija je primorala kompanije da preispitaju poslovna putovanja iz svih mogućih uglova. U velikim i malim organizacijama, vrednost ličnog susreta sa klijentom, potencijalnim klijentom ili timom nikada nije bila dovedena u pitanje.

Umesto toga, kako potvrđuje najnovija Amek Global Business Travel studija, privremeno odsustvo ovih putovanja ponudilo je oštar podsetnik da pametno putovanje pokreće uspešne kompanije.

Da, virtuelni sastanci i događaji su učinili neke aspekte naših poslova praktičnijim. Ali većina lidera priznaje da ne postoji zamena za izgradnju odnosa licem u lice. Prodaja i akvizicija klijenata, saradnja sa partnerima i umrežavanje na industrijskim konferencijama su među bitnim aktivnostima za koje se profesionalci slažu da se ne mogu zameniti Zoom pozivom ili sastankom u metaverzumu, izveštava Deloitte-ova perspektiva turističke industrije za 2022. Mislite da se ovo odnosi samo na rukovodioce? Razmislite ponovo. U nedavnoj anketi Global Business Travel Association, 86% ispitanika je reklo da moraju da putuju da bi ostvarili svoje poslovne ciljeve.

Sa sigurnim „povratkom u normalu“ u toku, uspešne kompanije se ne pitaju da li se poslovna putovanja isplati. Umesto toga, menadžeri korporativnih putovanja razmišljaju o tome kako da svoja ulaganja u avionska putovanja učine isplativijim. I kako ovogodišnja potražnja koja postavlja rekorde otkriva, odgovor za mnoge je privatna avijacija.

Kada se poslovno putovanje isplati, sve se više isplati leteti privatno

Pandemija je omogućila kompanijama da racionalizuju novu formulu. Pošto su rizici povezani sa COVID-om sada deo jednačine, kada organizacija utvrdi da je vrednost poslovnog putovanja dovoljno visoka, spremna je da uloži malo više za povećanu sigurnost iskustva privatnog putovanja. Mogućnost izbegavanja pretrpanih aerodroma, zakrčenih kabina, veza, kašnjenja i dugog čekanja nije luksuz. Umesto toga, ove bolne tačke su postale obaveze.

Analiza kompanije McKinsei & Compani otkriva da je prosečan putnik avio kompanije izložen više od 700 dodirnih tačaka, u poređenju sa samo oko 20 u privatnim putovanjima. Sa pristupom na više od 5.000 aerodroma u Sjedinjenim Državama – 10 puta više od komercijalnih prevoznika, putnici mogu da izbegnu užurbana čvorišta i lete bez prestanka do aerodroma što bliže njihovom odredištu. Uzmite u obzir pogodnost letenja prema vašem rasporedu, privatnost za obavljanje poslova na brodu i mogućnost smanjenja vremena putovanja i troškova, a putovanja avionom se više ne zbrajaju.

Ova formula postaje sve lakša za primenu kako avio-kompanije podižu cene karata, čineći troškove privatnih putovanja pristupačnijim. Po prvi put, isplativije je leteti grupom menadžera srednjeg nivoa privatnim avionom nego ih poslati na komercijalni let. Suprotno uobičajenim percepcijama, putovanje avionom nije ekskluzivno za C-Suite. Nedavni izveštaj Nacionalne asocijacije za poslovnu avijaciju pokazuje da 86% privatnih poslovnih letova ima marketinško i prodajno osoblje, tehničko i inženjersko osoblje, srednje menadžere i klijente kompanije. Niti je ograničen na velike korporacije. Prema istoj studiji, 45 odsto kompanija koje koriste privatnu avijaciju ima manje od 500 zaposlenih.

Postavljanje viših standarda za putovanja preduzeća

Bio sam svedok promene paradigme u tome kako preduzeća vrednuju vreme i svoja ulaganja u putovanja. Troškovi i bezbednost bili su ključni pokretači iza neviđenog broja privatnih klijenata koji su prvi put videli u poslednje dve godine, a koji je porastao za 33% između 2019. i 2021.

Istraživanje iz Argusa takođe pojačava rast potražnje: 65% anketiranih kompanija predviđa povećanu upotrebu poslovnih mlaznjaka u 2022. Prošle godine je takođe zabeleženo povećanje od 50% u satima letenja privatnim avionima u odnosu na 2020. Primerna usluga je još jedan ključni razlog zašto će poslovni putnici nastaviti da lete privatno dok pandemija bledi u pozadinu.

Poslovni klijenti znaju da usluga prevazilazi broj niti. To je oduvek bio slučaj, ali sa dodatnom nesigurnošću i stresom izazvanim Covidom, dodaci kao što je prioritetno ukrcavanje više ga ne smanjuju kao zamena za istinsku brigu o korisnicima. Kao što Deloitte-ova perspektiva turističke industrije za 2022. potvrđuje, kompanije stavljaju povećan naglasak na dužnost brige. Organizacijama je potrebno poverenje da će osoblje moći da promeni aerodrom u trenutku, razgovara sa agentom da se dogovori o posebnim zahtevima za prtljag ili pronađe put kući ako je na Covid-u pozitivan.

Svaki putnik koji je ikada stajao na kapiji i gledao tiket koji kaže da je njihov let na vreme – iako je planirano da poleti za dva minuta i nema aviona na kapiji – zna da postoji neadekvatan nivo proaktivne komunikacije kod komercijalnih prevoznika. Čak i u klimi pre pandemije, avio-kompanije nisu mogle da pruže ova uveravanja. Sa otkazivanjem letova i kašnjenjima koja dostižu maksimum svih vremena, propisi o putovanju koji se menjaju iz dana u dan i više od 600 incidenata neposlušnih putnika koji su već prijavljeni ove godine, korporativnim klijentima je očajnički potrebna veća jasnoća, a ne konfuzija.

Postoji suštinska razlika između komercijalnih i privatnih poslovnih modela, a ona se svodi na gostoprimstvo. Kako sve više poslovnih putnika iskusi prednosti privatne avijacije, sve više njih će tražiti iskustvo putovanja avionom koje avio kompanije ne mogu da pruže. Komercijalni model i struktura sindikata ne dozvoljavaju avio-kompanijama da kupce stave na prvo mesto. Nasuprot tome, kupci su uvek bili u srcu industrije privatnih aviona. A kada naše korporativne klijente stavimo na prvo mesto, to dozvoljava korporacijama da učine isto.

Razmišljanje izvan prednosti putovanja

Verujem da kompanije koje su počele da lete privatno glasaju svojim čekovnim knjižicama, a donosioci odluka će nastaviti da ulažu tamo gde se osećaju najcenjenijim. Nije slučajno da se 98% Fortune-ovih 50 najcenjenijih svetskih kompanija oslanja na poslovnu avijaciju. Ove organizacije shvataju da je vreme osobe dragoceno i na poslu i van njega. Nijedna količina avio milja ne može nadoknaditi propušteni obrok kod kuće sa porodicom ili sagorevanjem na radnom mestu.

U kontekstu Velike ostavke, kompanije će ili prihvatiti ovu ideju ili će biti ostavljene. Kako otkrivaju nedavni podaci o trendovima talenata iz kompanije za upravljanje imovinom Mercer, skoro polovina zaposlenih je spremna da napusti svoj posao radi drugog da bi poboljšala svoje blagostanje.

Kako se rat talenata intenzivira i ravnoteža između posla i privatnog života postaje sve veći prioritet, organizacije će sve više prepoznati da je vreme najvrednija roba poslovnog putnika.

Izvor: Travel Daily News

Fotografija: Unsplash.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!