fbpx

Kako će izgledati putovanja u 2022.?

plan-your-trip-4516099_1280

Iako se budućnost međunarodnih putovanja s bujanjem omikrona opet čini neizvesnom, analize turističkog tržišta pokazuju visok nivo motivacije za putovanja na globalnom novu.

Nova analiza Tripadvisora i Ipsosa MORI otkriva ne samo da je potražnja za putovanjima i dalje visoka, već ispitanici na pet ključnih tržišta širom sveta najavljuju više putovanja nego pre pandemije.

Putnicima će pritom jako važno biti da otkriju nova mesta i odredišta i spremni su na to da potroše više nego ranije. Podaci prikupljeni na više od 10.000 odraslih osoba u dobi od 18 do 75 godina u pet zemalja (Singapur, UK, SAD, Australija, Japan), pokazuju da većina ispitanika zaista planira putovati ove godine, bilo u svojoj zemlji ili u inostranstvu.

Većina ispitanih kaže da će verovatno putovati bilo na odmor, u posetu prijateljima ili porodici, ili u poslovne svrhe. Namera putovanja na svih pet ispitanih tržišta veća je i u odnosu na ostvarena putovanja u 2019. godini.

Najveći optimizam pokazuju u Singapuru, najverovatnije će putovati čak 89% ispitanika s tog tržišta. Slede ih ispitanici u Ujedinjenom Kraljevstvu s 85% pozitivnih odgovora, Australija i Sjedinjene Države su u sredini sa 79% te 78 posto putnika optimista.

Putovanjima su u ovom istraživanju najmanje skloni Japanci, i tek se 58% njih izjasnilo da će putovati u ovoj godini.

Rezultati ankete

Očekivano, odluka o tome hoće li putovati preko granice ili unutar zemlje zavisiće o otvorenosti granica i epidemiološkoj situaciji, no njihove namere za putovanja trenutno ukazuju da bi promet mogao biti veći nego 2019. godine.

U SAD-u je namera putovanja u inostranstvo s ciljem godišnjeg odmora porasla za šest procentnih bodova u odnosu na 2019. godinu, dok su planovi za domaća putovanja porasli za osam postotnih bodova. U Ujedinjenom Kraljevstvu je namera putovanja u inostranstvo porasla za pet postotaka, te za više od osam postotaka za domaća putovanja.

Kad su poslovna putovanja u pitanju, situacija je slična, i Britanci, Amerikanci i Australijanci imaju namere da putuju više nego pre pandemije, Japanci će se zadržati na sličnim brojkama.

Svi će svakako birati jednostavniji način putovanja, a jednako snažna kao i lani ostaje briga o ličnoj sigurnosti. Otprilike sadam od 10 ispitanika na svakom od tržišta reklo je da su destinacije s malim brojem slučajeva Covida važne pri donošenju odluke kuda sledeće putovati.

To je vidljivo i iz trenutne situacije s omikronom i petim talasom pandemije koji je ponovno izazvao lanac otkazivanja međunarodnih putovanja.

Novo je “in”

U raspodeli budžeta za oglašavanje važno će biti znati da velika većina putnika u 2022. prije svega želi da otkrije nova mesta i destinacije, više nego pre pandemije. I ovo je dobra vest za Crnu Goru, s obzirom da je neotkrivena destinacija za turiste s tržišta iz istraživanja.

Tako iz Tripadvisora ističu da čak 75% Amerikanaca želi videti nova mesta, kao i 74% Australijanaca, 73% Singapuraca i 70% Britanaca. Više od trećine do gotovo polovine svih ispitanih putnika reklo je da je putovanje u destinacije na kojoj nikada pre nisu bili važnije sada nego pre pandemije.

Takođe, više nego ranije svima je važnije na putovanjima iskusiti lokalnu kulturu, autentičnost, učiti o lokalnoj istoriji i tradiciji, iskušati nova jela. Osim toga, više nego pre u putovanja žele “ugurati” što više navedenih aktivnosti, uključujući noćni život i atrakcije, iako planiraju neznatno skratiti trajanje putovanja.

Čak četvrtina ispitanika pritom je spremna upustiti se na “putovanje života”, na kojem će potrošiti više nego obično, a na veću potrošnju spremni su i zbog inflacije.

Izvor: eKapija

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!