fbpx

Kakav će turizam biti nakon korone?

4B1C864B-ED17-483A-AD59-0102C950F540

Ministarstvo turizma i sporta organizira on line panel raspravu “Izazovi i prilike za razvoj SMART turizma u Hrvatskoj”

Ova godina svima nam je bila izazovna, no Hrvatska je ostvarila ljetnu sezonu s rezultatima iznad očekivanja.  Na tome možemo zahvaliti dobrom upravljanju krizom u početku pandemije, pridržavanju epidemioloških mjera i preporuka svih turističkih djelatnika, ali i izuzetnoj prilagodljivosti i inovativnosti cijelog turističkog sektora.

Hrvatska je prepoznata kao predvodnica u brojnim inovativnim trendovima u turizmu. Od svjetski nagrađenog sustava za prijavu i odjavu gostiju eVisitor do projekta Sigurna turistička sezona, u kojoj su u Hrvatskoj posjetitelje uz snage hrvatske policije čuvali pripadnici policije iz više od sedamnaest zemalja svijeta.

Započeti su brojni projekti na nacionalnoj i lokalnim razinama koji su odlični primjeri poticanja održivosti, suradnje dionika u turizmu, razvoja ljudskih resursa i digitalizacije u sektoru turizma koji kvalitetu hrvatskog turizma podižu na višu razinu, destinacije približavaju zainteresiranim posjetiteljima i čine Hrvatsku prepoznatljivom u svijetu.

Mali Lošinj primjerice, primjer je svjetske prakse održivosti ovjenčan nagradom Europske komisije za održivi razvoj. Zagreb, Split, Dubrovnik, Rijeka i Krk rade na konceptu razvoja pametnih gradova kroz uspostavu digitalnih javnih usluga i aplikacija, a trend se nastavlja i na ostale destinacije.

Mnogo je primjera, no svakako posebno vrijedi istaknuti projekt Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva turizma i sporta Enter Croatia, koji su u izazovnim vremenima pandemije Covid 19 zajedničkim snagama, s ciljem povećanja učinkovitosti prelaska granice Republike Hrvatske i upoznavanja posjetitelja s epidemiološkim mjerama su na snazi u Hrvatskoj, otvorili web stranicu https://entercroatia.mup.hr/

Nakon svega nabrojanog, postignuća i projekata usmjerenih prema navikama svakog posjetitelja, nameće se pitanje, kakav nas turizam očekuje nakon prestanka pandemije uzrokovane COVID-om 19. On line događanje u organizaciji Ministarstva turizma i sporta te tvrtke za savjetovanje Apsolon pod nazivom „Izazovi i prilike za razvoj SMART turizma u Hrvatskoj“ koje će se održati  27. listopada ove godine, pokušat će odgovoriti na to pitanje kroz panel diskusije s predstavnicima vodećih turističkih kompanija, institucija i potencijalnih SMART destinacija.

Riječ je o panel raspravi koja ima za cilj kroz zajedničku raspravu domaćih stručnjaka u turizmu na četiri teme (održivost, suradnja i participacija, ljudski kapital te tehnologije i IT), predstaviti projekt SMARTMED, koncept SMART turizma i detektirati izazove na terenu i u upravljanju te prilike za razvoj pilot projekta u Hrvatskoj. Događaj je otvoren za sve zainteresirane dionike u turizmu koji sudjelovanje mogu prijaviti putem mrežnih stranica Ministarstva turizma i sporta do 26. listopada.

Turizam u Hrvatskoj čekaju ključne razvojne godine te će one biti značajno obilježene aktivnostima vezanima uz međunarodni projekt SMARTMED u kojem upravo Hrvatska, kroz Ministarstvo turizma i sporta, ima vodeću ulogu. Riječ je o projektu pripremljenom u okviru PANORAMED inicijative, Interreg MED programa sufinanciranom sredstvima Europske unije vrijednom 22.5 milijuna kuna koji povezuje trinaest partnera iz devet mediteranskih zemalja. Članice SMARTMED-a zajedno, temeljem specifičnih potreba svake od zemalja, razvijaju poslovni model za pametni i održivi turizam i inovacije u turizmu na Mediteranu.

U svojem djelovanju tako Hrvatska, Španjolska, Portugal, Francuska, Italija,  Grčka, Slovenija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina zajedno razvijaju poslovni model za SMART turizam stavljajući naglasak  na održive, sigurne i dostupne destinacije, digitalizaciju i upotrebu novih tehnologija u turizmu kao i na razvoj ljudskih resursa i poticanje suradnje svih dionika u turizmu te participacije lokalne zajednice u donošenju odluka.

Prijava na konferenciju

PROGRAM panel rasprave „Smartmed – izazovi i prilike za razvoj SMART turizma u Hrvatskoj“

Izvor: HrTurizam

Fotografija: ilustracija, Pixabay

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!