fbpx

Kada je najbolje ići u Neum?

beach-5691606_1920

Pandemiji se ne nazire kraj, bar u BiH. Ali zato se izgleda Neumu smeši još jedna dobra turistička sezona. Bar kada su u pitanju domaći turisti. Nije da nema ni onih iz susedne Srbije, ali domaće registracijske tablice ipak preovladavaju.

Tome u prilog idu i silni toplotni talasi koji ‘tresu’ zemlju proteklih 15-ak dana. Gde se zapravo najbolje možete rashladiti? Dok jedni biraju planinu i svež planinski zrak, drugi su pojurili makar tokom vikenda udisati morski zrak i kupati se u toplom moru. No, zastanite pre nego se odlučite krenuti za vikend u Neum i budite spremni na mnogo toga.

Strpljenje, parking, ležaljka

Pre svega budite spremni čekati u koloni na granici, zatim parking mesto ćete verovatno dugo tražiti (možda i pokoju kaznu platiti ako ne uspete ‘na vreme’ uzeti parking tiket) i ko zna da li ćete opet uspeti pronaći mesto za peškir, ležaljku ili suncobran. Govorimo o vikendu. A takav je bio protekli. U najmanju ruku haotičan. Za one koje nemaju strpljenja ne preporučuje se odlazak na vikend u Neum. Takođe ukoliko mislite bezbrižno plivati bez sudaranja s drugim ljudima – teško da ćeto to uspeti.

No, nije sve tako ‘strašno’. Nedelja popodne će vam već sama reći kakvo je stanje s turizmom u jedinom gradu BiH koji izlazi na more. Parkinzi poluprazni, ležaljki na pretek, mesta za kupanje takođe. Ali opet i oni koji su ostali su domaći turisti. U razgovoru s njima možete saznati da su neki smešteni u hotele, a drugi u privatne smeštaje. Kažu, hoteli ništa ne nude a preskupi su. Ipak zbog korone su se odlučili za dolazak u Neum, kako ne bi morali raditi testove i imati komplikacije pri prelascima na graničnim prelazima.

Tako da, ukoliko već želite svoj godišnji odmor (ili deo njega) provesti u Neumu, ako možete birajte radne dane, nikako vikend.

Cene ‘tipične’ za turističko mesto

Cene proizvoda i usluga uglavnom su ‘tipične’ za turističko mesto. U restoranima i trgovinama koji su bliže moru one su nešto više, dok udaljeniji ugostiteljski objekti imaju nešto niže cene.

Za kilogram smokava koje možete kupiti tik do mora izdvojićete 7 KM, a za kilogram lubenice 2 KM. Sveže kruške se pak prodaju po ceni od 6 KM po kilogramu.

U restoranima radnim danima gužve baš i nema, ali ako poželite popiti sok iz flašice, za njega ćete izdvojiti 4 KM, dok oni koji preferiraju vodu – za bocu od 0,75 u restoranu će dati takođe 4 KM. 4 KM će vam biti dovoljno novca i za jedno pivo od 0,5 l.

Dok većina stanovništa ne bude vakcinisana, a novi sojevi koronavirusa budu ‘pristizali’ – izgleda da će Nuem biti jedina moguća destinacija za odlazak na more mnogih građana Bosne i Hercegovine.

Izvor: Bljesak.info

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

No Content Available

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!