fbpx

Kada će se Split vazdušnim putem povezati sa Severnom Amerikom?

airport

U prvih desetak dana oktobra kroz splitsku vazdušnu luku prošlo je 80.000 putnika. Gotovo kao i pre pandemije. Vazdušna luka ove godine nosi titulu najprometnije u Hrvatskoj, no sa zimskim redom letenja preživjće samo 8 direktnih letova. Za sada nema najave ni direktnih letova s Amerikom iako je to velika želja turističkih radnika, ali i Hrvata nakon skorog ukidanja viza.

Nakon uspešne prve sezone, američki United Airlines najavio je već za 1. maj 2022. letove između New Yorka i Dubrovnika. Američko tržište je postalo najjače hrvatsko izvanevropsko tržište. Dostigli su 55 posto noćenja iz vremena pre pandemije, kažu statistike.

– Nama u Splitsko-dalmatinskoj županiji je to itekako zanimljiv, a mogu reći i šire, s obzirom na završetak Pelješkog mosta verujem da će svim američkim turistima biti jednostavnije i dostupnije doći na ostale destinacije koje nisu vezane samo za Dubrovnik, ističe predsednik Županijske komore Split Jože Tomaš.

Najava ukidanje viznoga režima za Hrvate i želja za većim brojem američkih gostiju u Splitu, Hvaru, Trogiru, nanovo su ažurirali priču o direktnim letovima i prema Resniku, ove godine najprometnijoj hrvatskoj vazdušnoj luci.

– Mislim da je jednostavno vreme da i HTZ i Ministarstvo turizma počnu raditi na tome, mi samostalno nemamo dovoljno kapaciteta, ali smo spremni pripomoći i učestvovati da produžimo sezonu, kaže gradonačelnik Trogira Ante Bilić.

Moguće povezivanje s drugom stranom Atlantika priželjkuju i u samoj Vazdušnoj luci. Da nije bilo pandemije, Split bi bio već povezan s Kanadom.

– Očekujemo da će ove olakšice koje su se dogodile oko ukidanja viznog režima zapravo doprineti činjenici da smo mi sledeći na redu za uspostavljanje takvog leta, smatra pomoćnik direktora Vazdušne luke Split Pero Bilas.

Splitska pista je kraća od dubrovačke za 600 metara, no to nije problem, kažu u Resniku.

Kao i kod drugih avio-prevoznika problem je sama destinacija koja svojim sadržajima generiše želju za letovima, a tu srednja Dalmacija kada nema sunca i mora, itekako kaska.

Zato će ova zima biti jednako tužna kao i prethodne, osim u vreme božićnih praznika. Hrvati će u SAD nakon ukidanja viza putovati preko Venecije, koja nudi itekako primamljive direktne letove.

Izvor: Turizmoteka

Fotografija: Pixabay.com

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

No Content Available

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!