fbpx

Jesu li “Covid pasoši” rešenje za oporavak turizma?

blake-guidry-jXxdtXFEjcc-unsplash

Dok čekamo dolazak vakcine za Covid-19, turistički sektor i države se polako pripremaju za sljedeću turističku godinu. Tako se u zadnje vrijeme govori o uvođenju tzv. “Covid putovnica” , a upravo je Island napravio prvi korak te uveo mogućnost ulaza u svoju državu za sve putnike, koji imaju dokaz da su preboljeli Covid-19.

Iako se o uvođenju “Covid putovnica” govori već neko vrijeme, ovo je prvi put da je jedna država dozvolila ulaz osobama koje se preboljeli Covid-19 bez ikakvih restrikcija i obaveza. Kao što znamo, prema saznanjima znanstvenika, preboljeli od Covid-19 imuni su na tri mjeseca te se ne mogu ponovno oboljeti u tom periodu, te samim time niti ne predstavljaju rizik oko širenja Covida-19.

Od 10. prosinca 2020. Island uvodi novo pravilo na dolazak turista. Naime, ako je netko već prebolio Covid-19 te ima dokaz, moći će doći na Island bez karantene i potrebe za testiranjem.

Trenutna pravila zahtijevaju da svi putnici koji na Island stignu iz rizičnih područja za COVID-19 prođu 14 dana karantene ili odaberu testiranje na COVID-19 na granici. Pregled nakon dolaska podrazumijeva test na granici (PCR-test) i još jedan test 5 dana kasnije ako je prvi test negativan. Dok se ne dobiju rezultati drugog testa, moraju se pridržavati pravila karantene. Ako je drugi test negativan, karantena se ukida.

No, sada po novim ublaženim pravilima, ukoliko imate dokaz o prethodnoj infekciji COVID-19 (pozitivan PCR test i / ili prisutnost antitijela) moguće je doći na Island bez potrebe za testiranjem i karantene na temelju pretpostavljene imunosti na SARS-CoV-2 / COVID-19. Prema islandskoj vladi inozemni certifikati s područja EGP-a i EFTA-e također će se prihvaćati. Svi putnici koji dolaze na Island trebaju se predbilježiti na covid.is.

S druge strane, Svjetska zdravstvena organizacija ( WHO ) prošli je tjedan objavila kako ne preporučuju izdavanje “covid putovnica” za osobe koje su preboljele Covid19 za potrebe ulaska u neku državu kao niti brze testove, nego da se države priključe inicijativi WHO-a i Estonije kroz razvoj digitalne platforme tzv. “pametnog žutog kartona“.

Naime, WHO i Estonija nedavno su se dogovorili o suradnji na razvoju digitalne međunarodne potvrde o cijepljenju , uspostavljene kako bi se ubrzao razvoj i jednak pristup cjepivima COVID-19. Sporazum uključuje i izradu globalnog okvira za interoperabilnost zdravstvenih podataka i smjernice za nacionalne sustave e-recepata i e-izdavanja, kao i Europsku mapu za digitalizaciju nacionalnih zdravstvenih sustava.

U konačnici radi se o digitalnoj platformi koja će objediniti sve informacije o oboljelima na razini Europe na jednom mjestu, pa tako i osobe koje su preboljele Covid-19 li se cijepile, a koje će moći dobiti potvrdu putem e-platforme. Kako god se odvila priča oko covid putovnica ili platformi WHO-a, sigurno je kako će do proljeća biti standardizirati svi protokoli, što je pri preduvjet za aktivaciju turizma.

Također, aktivacija zračnog prometa je ključna za oporavak globalnog turizma, te se očekuje da će na proljeće zračni promet aktivirati i stabilizirati. Zračne luke i avio prijevoznici su najdalje otišli s definiranjem raznih epidemioloških protokola u suradnji s Međunarodnim udruženjem zračnog prometa (IATA). United Airlines i Lufthansa su već počele s testiranjem putnika prije leta putem brzih testova, kao i biometrijskom identifikacijom putnika koja omogućuje beskontaktni prolaz kroz sigurnosnu provjeru i ukrcaj na avion. S druge strane, sve destinacije su prošle svojevrsnu kartazu oko otvaranja granica zbog aktivacije turizma ovo ljeto, te će ove godine svi biti puno spremniji i pametniji.

Nova ekonomska kriza sasvim sigurno će utjecati i na turistička putovanja i potrošnju. Kao što smo vidjeli ove godine, bez obzira na relativno dobre turističke brojke u špici sezone, ostvarena je puno manja turistička potrošnja, a isti scenario se može očekivati i sljedeće godine. Također, moramo biti svjesni kako je već nastupila nova ekonomska kriza, a tek se prava kriza očekuje na proljeće, jer je pitanje koliko će tvrtki preživjeti zimu.

O slabijoj potrošnji govore i podaci prometa u sklopu akcije Crni petak. Prema podacima Porezne uprave za djelatnost trgovine na malo, građani su ove godine od četvrtka do nedjelje potrošili 802.695.567,60 kuna, što je pad od 22 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine.

Ove godine smo vidjeli i kako se turizam pokazao puno otporniji nego što je itko očekivao, sukladno globalnoj zdravstvenoj krizi, a nakon duge zime i praktički lock downa u mnogim državama, globalni putnici će napokon dočekati trenutak kada će opet moći putovati. Dolazak lijeka ili cjepiva pozitivno će se odraziti na sve, od burzi, ekonomije, a tako će se probuditi i želja za putovanjima.

Prema trenutnim saznanjima i podacima o koronavirusu, tako i oko cjepiva, sljedeća sezona će sigurno biti bolja nego ove godine. Na proljeće se očekuje smirivanje novooboljelih, širok adostupnost lijeka, ljudi će se više paziti jer će ovu zimu doslovno shvatiti život u novom normalnom, maske će se i dalje nositi, sezona će biti puno stabilnija i organiziranija, a jasna komunikacija te percepcija sigurnosti kroz sve epidemiološke protokole bit će ključna za sljedeću turističku sezonu.

PODELITE TEKST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MOŽDA VAM SE SVIDI

IZDVOJENO

zapratite nas

Prijavite se na naš newsletter i budite u toku sa aktuelnostima iz sveta turizma

about-img.jpg

Prijavite se na newsletter

Budite u toku sa najnovijim dešavanjima na tržištu turizma!